Foto: LETA

Rīgas dzīvojamo ēku balkonu un lodžiju stāvoklis ir kritisks, otrdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" atzina SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) valdes priekšsēdētājs Ivo Lecis un Rīgas pilsētas būvvaldes vadītāja vietas izpildītājs Jānis Belkovskis.

Komentējot Rīgas dzīvojamo ēku balkonu un lodžiju stāvokli, Lecis atzīmēja, ka kritiskā stāvoklī ir balkoni aptuveni 400 padomju laikos celtās ēkās. "Šīm ēkām nekavējoties jāveic balkonu sakārtošana," viņš norādīja, paskaidrojot, ka šobrīd problēmas saistībā ar balkoniem ir saasinājušās, taču to izcelsme meklējama laikā, kad ēkas celtas - 20.gadsimta 60.gados un 70.gados.

Leča paustajam piekrita Belkovskis, kurš atzīmēja, ka dzīvojamā māja ir kopīpašums, par kuru kopīgi jārūpējas visiem ēkas dzīvokļu saimniekiem.

Lecis norādīja, ka ir diskutēts par to, ka nauda par dzīvokļa balkonu uzturēšanu un sakārtošanu varētu tikt iekļauta samaksā par dzīvokli. RNP domā par iespēju tuvāko piecu gadu laikā piedāvāt saviem klientiem veidot uzkrājumus balkonu un lodžiju tehniskā stāvokļa uzlabošanai.

Diskusijā arhitekts Miks Lejnieks atzīmēja, ka ēkas, kas ir celtas padomju laikos, ir drošas, taču to drošības pakāpi var ietekmēt ēku apsaimniekošana un kopšana. Viņš uzsvēra, ka daudzdzīvokļu ēku dzīvokļu saimniekiem ir laicīgi jādomā par kopīgu un kompleksu ēku apkopšanu, ieskaitot balkonus un lodžijas.

Kā ziņots, šogad 28.maijā daudzdzīvokļu dzīvojamajā mājā Rīgā, Patversmes ielā 22 k-2, nobruka patvaļīgi ar betonu noliets otrā stāva dzīvokļa balkons, kā rezultātā divi cilvēki cieta un tika nogādāti slimnīcā.

Savukārt 2013.gadā Dzirciema ielā 39 kāda nama trešā stāva balkona konstrukcijas uzkrita otrā stāva balkonam. Negadījuma vietā tika atrasts vīrietis, kurš, iespējams, nokritis kopā ar konstrukcijām. Viņš vēlāk slimnīcā mira.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!