Valdība otrdien atbalstīja Iekšlietu ministrijas (IeM) izstrādātos grozījumus Ugunsdzēsības un ugunsdrošības likumā, kas paredz noteikt namu un dzīvokļu īpašnieku un apsaimniekotāju atbildību par ugunsdrošību īpašumos.
Likuma grozījumi arī dod valsts ugunsdrošības inspektoriem tiesības apturēt vai ierobežot ēkas, būves, telpas, cita objekta vai iekārtas darbību, būvniecību un ekspluatāciju vai produkcijas laišanu tirgū, ja netiek nodrošināta ugunsdrošība.

Grozījumi paredz, ka par ugunsdrošību namos un telpās atbild to īpašnieki, apsaimniekotāji, kā arī īrnieki, nomnieki. Viņu pienākums ir uzturēt īpašumā esošos namus, telpas un dzīvokļus, kā arī īrētās, nomātās ēkas un telpas atbilstoši ugunsdrošības prasībām, un ugunsgrēka gadījumā pildīt ugunsdrošības, ugunsdzēsības un glābšanas dienestu amatpersonu norādījumus.

Likuma grozījumi arī paredz, ka valsts ugunsdrošības uzraudzības inspektoriem būs tiesības apturēt vai ierobežot ēkas, būves, telpas, cita objekta vai iekārtas darbību, būvniecību un ekspluatāciju vai produkcijas laišanu tirgū.

Pirms lēmuma par apturēšanu pieņemšanas īpašniekam, valdītajam, pārvaldniekam vai īrniekam, nomniekam iesniegs brīdinājumu, norādot konstatētos ugunsdrošības prasību pārkāpumus un nosakot termiņu pārkāpumu novēršanai. Lēmumu par apturēšanu pieņems bez iepriekšēja brīdinājuma, ja konstatēti tādi pārkāpumi, kas rada tiešus ugunsgrēka izcelšanās draudus. Lēmumu par apturēšanu pieņems triju darbdienu laikā pēc pārkāpuma konstatēšanas.

Pārkāpumus būs jānovērš laikā no diviem līdz pieciem gadiem, ja pārkāpuma novēršanai nepieciešami būvdarbi vai rekonstrukcija, laikā no gada līdz diviem gadiem, ja pārkāpuma novēršanai nepieciešama ēkas renovācija, bet citos gadījumos - no viena mēneša līdz sešiem mēnešiem.

Lēmuma par apturēšanu apstrīdēšana vai pārsūdzēšana neapturēs šā lēmuma darbību.

Plānots, ka likuma grozījumi stāsies spēkā 2008.gada 1.janvārī. Grozījumus vēl jāatbalsta Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!