Rīgas domes Sociālo jautājumu komiteja atbalstīja grozījumus domes noteikumos par dzīvokļa pabalstu, kas paredz iespēju piešķirt palīdzību kredītņēmēji – ģimenes ar bērniem, kuri paņēmuši hipotekāro kredītu mājokļa iegādei, portālu “Delfi” informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā.
Šie noteikumi attiecas uz Rīgas pašvaldības pabalstu, kas paredzēts, lai segtu dzīvojamās telpas īres un ar dzīvojamās telpas lietošanu saistīto pakalpojumu maksu, jeb dzīvokļa pabalstu.

Grozījumu projektā noteikts, ka tiesības saņemt dzīvokļa pabalstu ir ģimenei vai atsevišķi dzīvojošai personai, kas deklarējusi savu pamata dzīvesvietu Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā ne mazāk kā divpadsmit mēnešus pirms pabalsta pieprasīšanas, dzīvo atbilstoši norādītajai adresei un kuru vidējie ienākumi pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz 200 katram ģimenes loceklim mēnesī un nepārsniedz 250 atsevišķi dzīvojošai personai mēnesī.

Grozījumu projektā paredzēts, ka turpmāk uz dzīvokļa pabalstu varēs pretendēt arī kredītņēmēji: ja palīdzības pieprasītājam – ģimenei ar bērniem ir parādsaistības – viens hipotekārais kredīts, kas ņemts vienīgā dzīvokļa iegādei, kurā ģimene dzīvo, kredītiestāde kredītņēmējam ir piešķīrusi kredītbrīvdienas un ģimenes ienākumi atbilst normatīvajos aktos par kārtību, kādā ģimene vai atsevišķi dzīvojoša persona atzīstama par trūcīgu norādītajam ienākumu līmenim.

Grozījumu projekts paredz saistošos noteikumus papildināt ar jaunu punktu, kurš dzīvokļa pabalstu ļaus saņemt arī tiem, kas jau dzīvojamās telpas atbrīvošanas pabalstu, bet vēl nav iegādājušies mājokli. Pabalstu varēs saņemt, ja palīdzības pieprasītājam – personai vai ģimenei, kura no Rīgas pašvaldības saņēmusi vienreizēju dzīvojamās telpas atbrīvošanas pabalstu, (to var saņemt denacionalizēto māju īrnieki sakarā ar dzīvojamās telpas atbrīvošanu vai sakarā ar izlikšanu no dzīvojamās telpas), ir parādsaistības – viens hipotekārais kredīts, kas ņemts vienīgā dzīvokļa iegādei, kurā persona/ģimene dzīvo un personas/ģimenes ienākumi atbilst normatīvajos aktos par kārtību, kādā ģimene vai atsevišķi dzīvojoša persona atzīstama par maznodrošinātu norādītajam ienākumu līmenim.

Šādos gadījumos lēmumu par dzīvokļa pabalsta piešķiršanu un apmēru pieņems Sociālais dienests, pamatojoties uz sociālā darba speciālista sniegto atzinumu, izvērtējot klienta sociālo situāciju.

Savukārt, lai izvairītos no maldināšanas par faktisko stāvokli, grozījumu projektā paredzēts: ja dzīvoklis, par kura lietošanas izdevumu segšanu tiek pieprasīts dzīvokļa pabalsts, ir palīdzības pieprasītāja atsevišķi dzīvojoša taisnās līnijas radinieka īpašumā vai lietošanā, aprēķinot dzīvokļa pabalstu, netiks ņemta vērā līgumā noteiktā īres maksa.

Pēc grozījumu pieņemšanas Rīgas domē tie tiks nosūtīti izvērtēšanai Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijai. Kad ministrija grozījumus būs reģistrējusi, tie tiks publicēti un stāsies spēkā nākamajā dienā pēc publicēšanas laikrakstā „Latvijas Vēstnesis”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!