Viens no uzņēmuma īpašniekiem "Latgales Enerģija" Lietuvas uzņēmums UAB "E-energija", pamatojoties uz Latvijas un Lietuvas valdību līgumu par ieguldījumu veicināšanu un aizsardzību, ir uzsākusi Starptautiskās šķīrējtiesas procesu pret Latvijas valsti.
"E-enerģija" jau ir saņēmusi atbildi, ka tās vadība jau tuvākajā laikā tiks aicināti uz tikšanos ar Latvijas Valsts kancelejas pārstāvjiem, informēja uzņēmuma pārstāvji.

Saskaņā ar likumdošanu, pirms prasības iesniegšanas Starptautiskajai šķīrējtiesai, abām pusēm tiek dots pusgads, lai puses atrastu kompromisu konflikta risināšanā. Taču, ja kompromiss netiek panākts, prasītājam ir pamats prasību iesniegt Starptautiskajā šķīrējtiesā.

Uzņēmuma pārstāvji norāda, ka domstarpības starp SIA "Latgales enerģija" dibinātājiem (Lietuvas investoru kompāniju UAB "E-energija" un diviem Latvijas pilsoņiem) un Rēzeknes pilsētas domi ilgst jau vairāk kā pusotru gadu, tā rezultātā šobrīd dažādās tiesās un tiesu instancēs tiek izskatīti nu jau daudzi SIA "Latgales enerģija", AS "Rēzeknes siltumtīkli", Rēzeknes pilsētas domes jaundibinātās komercsabiedrības SIA "Rēzeknes enerģija" un Latgales pašvaldību daudznozaru sabiedrisko pakalpojumu regulatora savstarpējie prasījumi.

Pirms aptuveni divām nedēļām ar Valsts policijas un Rēzeknes pilsētas pašvaldības policijas palīdzību, vienpusēji laužot līgumu, Rēzeknes dome nodrošināja pieeju aktīviem, kuri 2005. gadā tika iznomāti kompānijai "Latgales enerģija".

Trīs katlu mājas un arī "Latgales enerģijas" biroja telpas šobrīd tiek apsargātas, kā rezultātā uzņēmuma darbiniekiem liegta pieeja ne tikai aktīviem (taču šis jautājums tiks risināts tiesas ceļā), bet arī datoriem un tajos esošajai informācijai; zīmogiem; pārējam uzņēmumam piederošajam īpašumam; kā arī personīgajām mantām.

Saistībā ar SIA "Latgales enerģija" vēršanos Starptautiskajā šķīrējtiesā, Rēzeknes pilsētas dome norāda, ka šādas tiesības nav nevienam liegtas.

Pret šo uzņēmumu pašvaldības a/s "Rēzeknes siltumtīkli" tiesā vērsusies par nenomaksāto aktīvu nomas maksu (880 tūkstoši latu), SIA "Rēzeknes enerģija" - par siltumenerģijas ražošanai izmantotās dabasgāzes parādu (tas jau sasniedzis 2,5 miljoni latu). Atsevišķi tiesvedības procesi ir arī ar Latgales daudznozaru sabiedrisko pakalpojumu regulatoru. Vienā no tiem (par licenču anulēšanu), tiesa lēmusi par labu regulatoram, norāda pašvaldība.

Dome norāda, ka jau pagājušajā gadā SIA "Latgales enerģija" nenomaksāto dabasgāzes rēķinu dēļ pilsētā tika pārtraukta dabasgāzes piegāde, apdraudot apkures sezonas sākumu. Savukārt šogad konstatēto pārkāpumu dēļ Latgales pašvaldību daudznozaru sabiedrisko pakalpojumu regulators uzņēmumam anulēja licences, kas liedza likumisku pamatu tam nodarboties ar siltumapgādes pakalpojumiem pilsētā. Bez tam iepriekšējās apkures sezonas laikā operatora parāds par dabasgāzi sasniedza 2,5 miljonus latu. Arī vairākkārtējā sarakste un tikšanās neliecināja par SIA "Latgales enerģija" vēlmi un gatavību šajā apkures sezonā nodrošināt siltumapgādi pilsētā. Neskaidra bija arī uzņēmuma tarifu politika, piemērojot rēķinos iedzīvotājiem siltumapgādes tarifus, kas ir pretrunā regulatora lēmumiem.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!