Lietuvas uzņēmums "E enerģija" vērsīsies pret Latviju starptautiskajā šķīrējtiesā, jo uzskata, ka valsts nav nodrošinājusi uzņēmuma kā investora darbības aizsardzību Rēzeknē, ko paredz Latvijas un Lietuvas parakstītais līgums.
"E enerģija" pieļauj, ka Rēzeknes dome un ar to saistītās institūcijas vēlas panākt kompānijai piederošā uzņēmuma "Latgales enerģija" (LE) izstumšanu no siltumapgādes tirgus, iespējams, dodot vietu kādam citam noskatītam investoram, portālam "Delfi" norādīja uzņēmums. Tādējādi uzņēmums, pēc tā uzskata Rēzeknes domes bezdarbības dēļ, ir cietis finansiālus zaudējumus.

"Tik rafinētā veidā kā šeit tiek atņemts bizness it kā likuma ietvaros, iespējams, kāda ekonomiskā grupējuma interesēs, nav iespējams nevienā demokrātiskā valstī, kur saprot, ka bez investoru un uzņēmēju atbalsta tiek apdraudēta valsts ekonomiskā attīstība nākotnē. "Latgales enerģijas" gadījums pierāda to, ka Latvijā netiek aizsargātas investoru intereses, ko paredz starptautiski noslēgti līgumi. Arī starp Latviju un Lietuvu tāds ir,
tādēļ arī nolēmām meklēt taisnību starptautisku tiesu ceļā", atzinis "Latgales enerģija" (LE) valdes loceklis Intars Bērziņš.

Jau vēstīts, ka 2005.gadā uz 30 gadiem tika noslēgts līgums starp "Latgales enerģiju" un Rēzeknes pašvaldības uzņēmumu "Rēzeknes siltumtīkli".

Taču vēlāk kompānija LE norādīja, ka vairāku pašvaldības lēmumu mērķis ir bijis prettiesisks: izstumt uzņēmumu no Rēzeknes.

Tikmēr Rēzeknes dome uzskata, ka uzņēmums nav ieinteresēts sarunu risināšanā pašvaldību. Iepriekš tā lūdza Valsts ieņēmumu dienesta Latgales reģionālajai iestādei pašvaldība lūgs arī pārbaudīt LE gada pārskatā ietverto ziņu patiesumu.

Pilsētas pašvaldība atzīmēja, "ka ar draudu izteikšanu un citām prettiesiskām darbībām (apmelošanu) "Latgales enerģija" vēlas panākt, lai pilsētas dome izdod vai veicina izdot "Latgales enerģija" labvēlīgus lēmumus".

Tikmēr LE turpina nenorēķināties par siltumenerģijas ražošanā izmantoto dabasgāzi, norāda pašvaldība. Tādējādi tās parāds SIA "Rēzeknes enerģija" sasniedzis 800 000 latu. Piektdien notikušajā "Rēzeknes enerģijas" dalībnieku sapulcē lemts par šī parāda piedziņu tiesas ceļā.

LE savukārt uzsver, ka pēc pašvaldības iniciatīvas uzņēmuma konti ir apķīlāti, līdz ar to "Latgales enerģija" nevar veikt norēķinus.

Pēdējās abu pušu nesaskaņas bija ziemā, kad uzņēmums draudēja atslēgt siltumpadevi pilsētai, ko pašvaldība novērtēja kā draudus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!