Foto: stock.xchng
Elektroniskās identifikācijas kartes (e-ID kartes) Latvijas iedzīvotājiem varētu sākt izsniegt jau 2011.gadā, kad saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) prasībām Latvijai ID karšu formā jāsāk izsniegt arī uzturēšanās atļaujas trešo valstu pilsoņiem, portālu "Delfi" informēja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) preses pārstāvis Andrejs Rjabcevs.

Viņš norāda, ka, gatavojoties uzturēšanās atļauju izsniegšanai, PMLP jau ir izveidota nepieciešamā infrastruktūra, tāpēc PMLP šobrīd neredz šķēršļus, lai vienlaikus ar uzturēšanās atļaujām trešo valstu pilsoņiem sāktu izsniegt arī e-ID kartes Latvijas iedzīvotājiem.

Tiesa, līdz tam PMLP vēl jāizsludina konkurss, lai izvēlētos privāto partneri, kurš e-ID kartēs nodrošinās e-paraksta funkciju. Konkursā varēs pretendēt ikviens uzņēmums, kas atbildīs izvirzītajām prasībām, informēja Rjabcevs.

Pašlaik Latvijā vienīgais sertificētais e-paraksta pakalpojumu sniedzējs ir Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC), kurš šo funkciju 1.jūnijā pārņēma no Latvijas Pasta. Zaudējumus nesošo e-parakstu LVRTC no Latvijas Pasta atpirka par 3,4 miljoniem latu, ko Valsts kontrole atzina par uzņēmumam zaudējumus nesošu soli. Kopumā e-paraksta ieviešanā Latvijā ieguldīti aptuveni četri miljoni latu.

Valdības atbalstītajā koncepcijā norādīts, ka gadījumā, ja konkursā tiesības sniegt e-paraksta pakalpojumus e-ID kartēm iegūs kāds cits uzņēmums, nevis LVRTC, e-paraksts turpinās LVRTC radīt zaudējumus un Latvijas Pastam samaksātā nauda nebūs atgūstama.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns (TP) otrdien pēc valdības lēmuma ieviest e-ID kartes žurnālistiem atturējās minēt konkrētas summas, cik būs nepieciešams e-ID karšu ieviešanai, taču norādīja, ka tās būs mazākas salīdzinājumā ar citiem valsts ieviestajiem projektiem. "Salīdzinājumā ar citām izmaksām, tās būs mazas," sacīja Zalāns.

Koncepcija paredz, ka valdības atbalstītajā variantā e-ID karšu ieviešana varētu izmaksāt 9,2 miljonus latu, savukārt pirmajos četros gados par karšu izsniegšanu iecerēts ieņemt 8,1 miljonu latu. Ministrija cer, ka 2010.gadā tiks izsniegtas 100 000 e-ID kartes, bet 2013.gadā valstī būs 700 000 e-ID karšu turētāju.

Zalāns uzskata, ka iedzīvotājiem būs interese iegādāties e-ID kartes, ja tās maksās līdz 10 latiem. Tiesa, PMLP iepriekš prognozēja, ka valsts nodeva par e-ID karti varētu būt tāda pati vai nedaudz mazāka nekā par pasi, kas pašlaik ir 15 lati par pases izsniegšanu parastajā kārtībā.

Personu apliecinošu dokumentu likums paredz, ka iedzīvotājiem ir iespēja izvēlēties, kuru no personu apliecinošajiem dokumentiem - pasi vai e-ID karti - saņemt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!