Foto: DELFI
Rīgas domei izdevies vienoties ar "e-talona" ieviesēja, SIA "Rīgas Kartes" privāto investoru par administratīvo izdevumu samazināšanu par 454 000 eiro (aptuveni 317 000 latu) un peļņas ieguldīšanu uzņēmuma attīstībā, kas esot devis savu artavu sabiedriskā transporta biļešu cenas nepalielināšanā šogad.

Pērn vasarā pēc neatkarīgu juristu un ekonomistu atzinuma par "e-talona" ieviešanu un uzturēšanu Rīgas dome uzsāka sarunas ar viedbiļešu ieviesēja privāto partneri "Affiliated Computer Services Solutions France S.A.S." (ACS France), cerot samazināt sistēmas izmaksas un, iespējams, arī sabiedriskā transporta biļešu cenas.

Jau pērn sarunās izdevies panākt "Rīgas Kartes" administratīvo izdevumu samazināšanu par 5%, portāls "Delfi" uzzināja Rīgas domē. Lai gan biļetes lētākas nekļuva, dome norāda, ka izdevumu "apcirpšana" bija viens no faktoriem, kas ļāvis cenas necelt.

SIA "Rīgas Karte" līdzīpašnieki – "Rīgas Satiksme" un "ACS France" - vienojušies, ka "Rīgas Karte" varētu gūt peļņu, arī attīstot citus projektus, piemēram, jau uzsākta sadarbība ar AS "Pasažieru vilciens", un viedbiļetes tiks ieviestas arī vilcienos. Lielāks apgrozījums un papildus ieņēmumi varētu padarīt "e-talona" uzturēšanu vēl lētāku, cer domē.

Tāpat dome un "ACS France" panāca vienošanos, ka netiks prasīta "Rīgas Kartes" dividenžu izmaksa, un šos līdzekļus ieguldīs uzņēmuma attīstībā.

Jau ziņots, ka pērnās vasaras juristu un ekonomistu atzinumā par SIA "Rīgas Karte" darbību norādīts uz iespējām padarīt e-talona uzturēšanu lētāku. Dome gan pilnu ekspertu atzinuma saturu neatklāja.

Iepriekš Valsts kontrole (VK) revīzijā atzina - kaut arī "e-talonam" nav būtisku priekšrocību, salīdzinot ar iepriekšējo sistēmu, kad tika izmantoti biļešu kompostieri, tās lietošana un uzturēšana tuvākajos 13 gados izmaksās vismaz 100 miljonus latu vairāk.

VK uzskata, ka izvēlētais "e-talona" ieviešanas modelis ar kopīga uzņēmuma starpniecību nepamatoti palielina sabiedriskā transporta pakalpojumu izmaksas un tarifus, kā arī prasa papildus Rīgas nodokļu maksātāju naudu kompensācijām pārvadātājam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!