Latvijas Ebreju kopiena nolēmusi nepārsūdzēt prokuratūras lēmumu nozieguma sastāva trūkuma dēļ atteikt krimināllietas ierosināšanu žurnāla "Kapitāls" skandalozā raksta "Žīdi valda pasauli" lietā, informēja kopienas priekšsēdētājs Grigorijs Krupņikovs.
Viņš pastāstīja, ka kopiena uzskatot - prokuratūras atteikums ierosināt lietu "nav gluži pareizs", jo cilvēki, kas veikuši ekspertīzes, nav pietiekami kvalificēti un viņiem arī nav pietiekamas pieredzes. Tomēr kopiena "nav pārliecināta, ka Latvijā vispār tādi speciālisti ir", tāpēc valde nolēmusi lēmumu "pagaidām" nepārsūdzēt.

Jau vēstīts, ka Rīgas tiesu apgabala prokuratūra augustā nozieguma sastāva trūkuma dēļ atkārtoti atteica ierosināt krimināllietu pret žurnāla "Kapitāls" bijušo galveno redaktoru Gunti Rozenbergu, jo lingvistiskajās ekspertīzēs konstatēts, ka strīdīgais raksts nav uzskatāms par nacionālo naidu kurinošu. Šo lēmumu Ģenerālprokuratūrā pārsūdzēja Ebreju kopiena, un lietā tika uzdots veikt papildu lingvistiskās ekspertīzes.

Jau ziņots, ka par skandalozo rakstu "Kapitāla" pērnā gada augusta numurā Satversmes aizsardzības birojs ierosināja krimināllietu. Publikācija izraisīja sašutumu Latvijas Ebreju kopienas un draudžu padomē, kā arī to nosodīja Izraēlas, ASV un Francijas vēstniecības. Savukārt Rozenbergs tūlīt pēc šīs reakcijas uz publikāciju atkāpās no amata, tomēr arī tagad turpina strādāt izdevumā par redaktoru.

Minētajā rakstā stāstīts par ebreju ietekmi pasaules biznesā, kā arī par vēsturiskiem aspektiem. Ebreju kopiena paudusi sašutumu par to, ka ebreji rakstā dēvēti par "žīdiem", kā arī par zīmējumu, kurā "attēlots ortodoksāls ebrejs, kas sakampis zemeslodi". Pēc ebreju kopienas domām, šāda karikatūra asociējas ar nacistu laika zīmējumiem, bet raksta autors ebreju darbības analīzi dažādās biznesa jomās saistījis vienīgi ar tautību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!