Foto: DELFI
Ebreju kapsētas un Žaņa Lipkes, un citu ebreju glābēju pieminekļa apgānīšana Rīgā rada bažas Latvijas ebreju kopienā, pauda Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomes priekšsēdētājs Arkādijs Suharenko.

"Mēs esam sašutuši un aizvainoti par ebreju kapsētas un Žaņa Lipkes, un citu glābēju pieminekļa apgānīšanu Rīgā. Šīs agresīvās antisemītisma izpausmes liek domāt, ka tā nav vienreizēja nezināmu neliešu akcija, bet kāda sistēma, secība,", norāda Suharenko.

Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padome aicina tiesībsargājošās iestādes pielikt visas pūles, lai noziegumu veicēji tiktu atrasti un saņemtu pelnītu sodu. "Mēs aicinām policiju izrādīt modrību, lai mēs justos drošībā un lai līdzīgi gadījumi neatkārtotos. Savukārt izpratne un operatīva reakcija no valsts vadības un Rīgas domes puses, kā arī saņemtais ebreju kopienu atbalsts visā pasaulē Latvijas ebrejiem vieš pārliecību, ka mēs nepaliksim vieni ar šo problēmu," atzīst Suharenko.

Kā ziņots, naktī uz 13.decembrī Rīgā, Dzirnavu ielā 124, pagaidām nenoskaidroti ļaundari apķēpājuši ebreju glābēja Žaņa Lipkes pieminekli. Patlaban pieminekļa bojājumi jau ir novērsti. Uz pieminekļa ar baltu krāsu bijušas sazīmētas švīkas bez konkrēta zīmējuma. Par notikušo ir sākts kriminālprocess par tīšu svešas mantas bojāšanu.

Savukārt 8.decembra naktī Rīgā, Jaunajos ebreju kapos, Lizuma ielā 4, līdz šim nenoskaidrotas personas apgānījušas 89 kapu pieminekļus, ar baltu krāsu uzzīmējot uz tiem kāškrustus. Jaunie ebreju kapi apgānīti jau iepriekš - 2003.gada septembrī. Rīgas apgabaltiesa visiem tiesājamiem par kapu apgānīšanu 2005.gadā piesprieda nosacītu brīvības atņemšanu.

Saistībā ar notikušo Jaunajos ebreju kapos policijā ir sākts kriminālprocess pēc diviem Krimināllikuma (KL) pantiem. Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību biroja priekšniece Ieva Rekšņa iepriekš pastāstīja, ka process sākts pēc KL 78.panta - par nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu, kā arī pēc KL 228.panta - par kapa un līķa apgānīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!