EDSO Pastāvīgā padome Vīnē otrdien pieņēmusi lēmumu slēgt EDSO misiju Latvijā, BNS pavēstīja Ārlietu ministrijas preses sekretārs Vilmārs Heniņš. Līdz ar to misija no 2002.gada 1. janvāra pārtrauc darbību Latvijā.
Pastāvīgās padomes sēdē ar ziņojumu uzstājās EDSO misijas Latvijā vadītājs Pīters Semnebijs (Peter Semneby), kurš informēja par Latvijas paveikto demokrātiskas un integrētas sabiedrības veidošanā - gludi noris naturalizācijas process, veiksmīgi darbojas Latviešu valodas apguves valsts programma, darbu sācis Sabiedrības integrācijas fonds, uzlabots Valsts cilvēktiesību biroja darbs.

Viņš augstu novērtēja Latvijas prezidentes iniciatīvu svītrot prasību pēc valsts valodas zināšanām deputātu kandidātiem no vēlēšanu likumdošanas. Semnebijs secināja, ka Latvijā ir izveidojusies stabila pilsoniskā sabiedrība, kas aktīvi piedalās politiskajos procesos.

Semnebijs rekomendēja organizācijas vadībai un tās dalībvalstīm atzīt misijas darbu par pabeigtu. Vairākums dalībvalstu piekrita EDSO misijas vadītāja vērtējumam par situāciju Latvijā.

Ārlietu ministrija (ĀM) uzskata, ka organizācijas un tās dalībvalstu slēdziens par misijas darbības izbeigšanu ir augsts novērtējums Latvijas paveiktajam cilvēktiesību aizsardzības jautājumos kopš EDSO misijas izveidošanas 1993. gadā. Šo gadu laikā misija atbisltoši tās mandātam ir palīdzējusi Latvijai izveidot demokrātisku pilsonības likumdošanu un veicinājusi naturalizācijas procesu, kā arī sekojusi integrācijas, izglītības un valodas politikas attīstībai.

EDSO misijas darba veiksmīgais noslēgums vēlreiz apliecina Latvijas likumdošanas un tās īstenošanas atbilstību starptautiskajiem standartiem, kā arī parāda Latvijas gatavību kļūt par demokrātisko valstu apvienību - NATO un Eiropas Savienības - pilntiesīgu dalībvalsti, norāda ministrija.

ĀM uzsver, ka arī pēc misijas slēgšanas Latvija turpinās aktīvi piedalīties EDSO darbā, cieši sadarbosies ar augsto komisāru nacionālo minoritāšu jautājumos, Demokrātisko institūciju un Cilvēktiesību biroju un citām organizācijas institūcijām un struktūrām, lai turpinātu pilnveidot cilvēktiesības aizsardzības un veicināšanas mehānismus.

Jau ziņots, ka Latvijas augstākās amatpersonas - Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, Ministru prezidents Andris Bērziņš, kā arī ārlietu ministrs Indulis Bērziņš - jau iepriekš pauduši pārliecību, ka EDSO misija Latvijā ir izpildījusi savā mandātā ietvertās vadlīnijas.

Pret misijas slēgšanu iebilda Krievija - 2.decembrī šīs valsts ārlietu ministrs Igors Ivanovs paziņojumā EDSO dalībvalstīm centies iebilst pret misiju slēgšanu Latvijā un Igaunijā, jo tās vēl neesot izpildījušas solījumu aizsargāt vietējos etniskos krievus pret diskrimināciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!