Ēģiptes pilsētā Šarm eš Šeihā palikuši vairāki Latvijas pilsoņi, kas netika uzņemti lidmašīnās, kas tika nosūtītas uz šo kūrortu Latvijas ceļotāju evakuācijai.

Sarunā ar portālu "Delfi" viens no Ēģiptē iestrēgušajiem Latvijas valstspiederīgajiem Jurijs stāstīja, ka iepriekš ieradušās divas "airBaltic" lidmašīnas, kas uzņēmušas latviešus, taču viņi uz klāja nav laisti. Patlaban viņš kopā ar vēl septiņiem draugiem atrodas tūroperatora "Go Adenture" nodrošinātajā viesnīcā, bet arī tā viņiem tuvākajā laikā būšot jāatstāj. Savukārt nekādas informācijas par to, kā viņi nokļūs atpakaļ Latvijā, līdz šim nav bijis.

"Zvanījām arī uz Ārlietu ministriju, lai noskaidrotu, ko mums darīt. Mēs gribam mājās. Mūs mājās gaida bērni. Tagad kavējam arī darbu. Taču Ārlietu ministrijā mums retoriski pajautāja, ko gan viņi varot padarīt un nolika klausuli," situāciju skaidro Jurijs.

Ārlietu ministrijas preses sekretārs Raimonds Jansons portālam "Delfi" apstiprināja, ka Ēģiptē vēl atrodas vairāk nekā 100 Latvijas valstspiederīgo. Ziņas par neatsaucīgo attieksmi no Ārlietu ministrijas puses viņu pārsteidza, jo diennakts režīmā darbojas konsulārās informācijas dežūrtālrunis ārkārtas gadījumiem - 26337711.

Saskaņā ar informāciju, ko "Go Adventure" sniegusi ministrijai, pirmdienas pirmajā pusē uzņēmuma mājaslapā tikšot publicētas ziņas par avioreisu uz Latviju.

Jurija pārstāvētā tūristu grupa Ēģiptē atrodas deviņas dienas. Lidojums atpakaļ uz Latviju bijis paredzēts naktī uz svētdienu, 8. novembri, taču reiss esot atcelts. Svētdien viesnīca arī lūgusi viņus atstāt istabiņas, jo pēc līguma viņu uzturēšanās laiks bijis beidzies. Taču pēc pāris stundām situācija nokārtota. Vienlaikus Jurijs atzīst, ka tas nemaina faktu, ka neviens no astoņiem tūristiem, kas devušies izbaudīt Ēģipti, nav informēts, kā tieši nokļūs Latvijā.

Tādu pašu neizpratni par Latvijas tūristu nogādāšanu Latvijā no Ēģiptes pauž portāla "Delfi" lasītāja Ligita Avdejenoka. Viņa portālam "Delfi" elektroniskā sarakstē skaidro, ka tiekot ziņots vien par tūrisma aģentūras "Tez Tour" klientiem un "airBaltic" reisiem, taču Šarm eš Šeihā atrodoties arī tūroperatora "Go Adventure" klienti no Latvijas. "Viņiem bija paredzēts izlidot uz Rīgu ar "Air Cairo" aviokompāniju pirmdien, bet pirms tam bija paredzēts, ka izlidos 8. novembrī pulksten 2," raksta portāla lasītāja.

Viņa min, ka kopumā Šarm eš Šeihā pašlaik atrodoties vēl 130 tūristi no Latvijas, tostarp arī tūroperatora "Go Adventure" klienti. Viņa atklāj, ka arī viņas brāļa ģimene pagājušajā svētdienā aizlidojusi uz Šarm Eš Šeihu caur "Go Adventure".
Avdejenoka apgalvo, ka sazinājusies ar Latvijas vēstniecību Ēģipetē, lai noskaidrotu, vai atbildīgā iestāde ir informēta arī par šī tūroperatora klientiem, kuri vēl joprojām atrodas Ēģiptē.

Latvijas vēstniecība Ēģiptē apliecina, ka tā ir informēta arī par "Go Adventure" tūristu uzturēšanos Šarm eš Šeihā. "Esam pastāvīgā kontaktā ar minētās tūrisma kompānijas vadību, kas ir apņēmusies darīt visu iespējamo, lai tūristi pēc iespējas ātrāk varētu atgriezties Latvijā, kā arī apmaksāt viesnīcas pagarināšanu, ja tā būs nepieciešama," situāciju skaidrojusi vēstniecība.

Tūroperators "Go Adventure" informē, ka saistībā ar situāciju drošības jomā un atbildīgo Latvijas iestāžu ieteikumiem pieņemts lēmums no 8. novembra uz nenoteiktu laiku apturēt lidojumus uz Šarm eš šeihu. Taču tūrisma aģentūras prioritāte ir nodrošināt Ēģiptes pilsētā esošo tūristu nogādāšanu Latvijā.

Kā liecina informācija tūroperatora mājaslapā Hurgadas un Šarm eš Šeihas kūrortos esošos "Go Adventure" klientus Latvijā nogādās pirmdien, 9. novembrī. Noteiktais datums saistīts ar drošības apsvērumu plānu. "Go Adventure" esot pieprasījis gaisa pārvadātajiem iesniegt tūroperatoram papildus dokumentus saistībā ar pasažieru drošības nodrošināšanu Ēģiptes lidostās. Tūrisma pakalpojuma sniedzējs tāpat skaidro, ka daudzas valstis vienlaicīgi sākušas tūristu evakuāciju no Ēģiptes. Tāpat esot ļoti sarežģīti saskaņot izlidošanas laikus ar Ēģiptes lidostām. Mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka plānotais izlidošanas laiks uz Latviju tikšot noteikts pirmdien.

Par precīziem izlidojuma laikiem uz Latviju tūroperators publicēs informāciju mājaslapā. Tāpat uzņēmums sola izsūtīt elektronisku informāciju visiem tūrisma aģentiem, kuriem ir rezervācijas uz minētiem reisiem, papildus nodrošinot minētās informācijas paziņošanu arī visiem tūristiem, Ārlietu ministrijai, Civilās aviācijas aģentūrai, Latvijas vēstniecībai Ēģiptē un Starptautiskajai lidostai "Rīga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!