Foto: F64
Nodokļi Latvijā ir jau "pietiekami saskrūvēti", tāpēc tos celt vairs nedrīkst, un to izprot arī Finanšu ministrija, ceturtdien LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja līdzšinējā Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Elīna Egle, kas drīzumā sāks strādāt par Valsts prezidenta Andra Bērziņa padomnieci ekonomikas jautājumos.

Tāpēc Egle varējusi darbu LDDK atstāt "ar mierīgu sirdi", pieņemot prezidenta aicinājumu darboties viņa komandā. Egles kā padomnieces "lauciņš" būs trīs jomas: ekonomika, uzņēmējdarbība un nodarbinātība, viņa sacīja raidījumā.

Pirmie galvenie uzdevumi valstī Egles vērtējumā ir šādi: jāiziet vēlēšanu posms, jāpieņem nākamā gada budžets un"jāuzliek uz kājām" enerģētikas politika.

Vaicāta, kā prezidenta komanda centīsies cīnīties ar priekšvēlēšanu populismu, Egle norādīja, ka prezidents Bērziņš ir diezgan pragmatisks, un kļūt par padomnieci viņa piekritusi, jo viņu uzrunāja prezidenta prioritāte – ekonomika un tas, ka "viss jāskata caur ekonomisku prizmu".

Egle arī pauda cerību, ka Latvijas cilvēki mazāk klausīsies solījumos, bet "vairāk skatīsies saturā", ko pierāda samērā lielā aktivitāte referendumā par Saeimas atlaišanu.

Vaicāta par to, cik lielā mērā prezidentam ir iespējas kaut ko ietekmēt, Egle pauda pārliecību, ka "cilvēks ir tas, kas nosaka krēslu", ne otrādi. Viņa tic, ka apņēmība, kas ir prezidentam, tiks izmantota lietderīgi.

Egle būs atbildīga arī par Stratēģiskās analīzes komisijas (SAK) izveidi un darbu. Viņa sacīja, ka strādāt tikai vienā noteiktā makroekonomikas virzienā tai būšot grūti, un būs vienlaikus jādarbojas vairākos, piemēram, enerģētika un plānošanas dokumenti.

Egle arī uzskata, ka SAK būs jāpaļaujas uz visiem resursiem, kas Latvijā ir pieejami pētniecībai. Runājot par nākamo SAK vadītāju, Egle sacīja, ka vēlētos atrast cilvēku, kas būtu gatavs ne tikai sekot politiski aktuālajām lietām, bet domāt arī par nākotni. Viņa gan pagaidām attiec'\as nosaukt kandidātus, kas viņai ir padomā, sakot, ka šobrīd nebūtu godīgi nosaukt konkrētus cilvēkus, jo katram pašam jāizlemj, ciktāl viņš vēlas iesaistīties sabiedriskajā dzīvē.

Kā vēstīts,. Egle no 1.augusta kļūs par Bērziņa padomnieci. LDDK padome trešdien akceptēja Egles lūgumu atbrīvot viņu no organizācijas ģenerāldirektora amata.

Šis lēmums vēl ir jāapstiprina LDDK biedru sapulcē 29.augustā, kad arī plānots iecelt jaunu LDDK ģenerāldirektoru. Šajā amatā organizācijas padome virzīs Līgu Meņgelsoni. Ģenerāldirektora pienākumus līdz tam pildīs ģenerāldirektores vietnieks ar ilggadēju pieredzi LDDK – Eduards Filippovs.

Jau vēstīts, ka LDDK ir viena no ietekmīgākajām uzņēmējus apvienojošajām organizācijām.

Iepriekš vēstīts, ka Egle piekritusi strādāt prezidenta komandā un sniegt padomus ekonomikas un tautsaimniecības jautājumos, kā arī veidot Stratēģiskās analīzes komisiju.

Piedāvājumu darboties Andra Bērziņa komandā Egle saņēmusi neilgi pēc tam, kad, apsverot iespēju pievienoties bijušā Latvijas prezidenta Valda Zatlera jaundibināmajam politiskajam spēkam, nolēma tomēr to nedarīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!