Sestdien pēc partijas "Latgales gaisma" (LG) kongresa notikušajā partijas jaunievēlētās valdes sēdē par LG priekšsēdētāju atkārtoti ievēlēts Daugavpils domes deputāts Rihards Eigims.
Kongresā runājot par lielākajiem partijas sasniegumiem, kā galveno Eigims minēja AS "Lokomotīve" parādu norakstīšanu. Liela loma partijai esot bijusi arī vietējā transporta mezgla, stadiona "Spīdveja centrs" 2.kārtas un sporta internātskolas būvniecībā, pensionāru dienas centra, dienas centra invalīdiem "Cerība", pensionāru atbalsta fonda, darba grupas, kas nodarbosies ar iedzīvotāju dzīvokļu problēmām saistīto jautājumu risināšanu, izveidē, pensionāru atbrīvošanā no pacientu iemaksām un bezmaksas tramvaja ieviešanā pensionāriem pilsētā.

Kā būtisku Eigims minēja arī to, ka, pretēji skeptiķu prognozēm, arī pēc nonākšanas opozīcijā partija ir nevis izjukusi, bet gan palielinājusi savu biedru skaitu par aptuveni 300 cilvēkiem. Šobrīd partija, pēc tās līdera domām, ir realizējusi aptuveni 70% no visiem saviem priekšvēlēšanu solījumiem.

LG kongresā tika pieņemta rezolūcija, kurā partija iestājas par vispārēju bezmaksas medicīnu.

"Veselības aprūpe ir un būs viena no partijas prioritātēm. Valstij ir jānodrošina mierīgas vecumdienas un tiesības saņemt medicīnisko palīdzību bez maksas. Steidzīgi jāatrisina jautājums par obligātās veselības apdrošināšanas ieviešanu. Iedzīvotājiem, kuri, maksājot nodokļus, nevar apmaksāt obligāto veselības apdrošināšanas polisi, to ir jānodrošina valstij," teikts rezolūcijā.

Par ģimenes ārstu praksēm rezolūcijā teikts, ka tām ir jāattīstās, ievērojot principu: ārsts priekš pacientiem, nevis pacienti priekš ārsta.

Partija uzskata, ka nav pieļaujama arī situācija, ka pietrūkst līdzekļu bezmaksas ambulatorās ārstēšanas medikamentu iegādei. Lai gan ambulatorā ārstēšana vienmēr ir lētāka nekā stacionārā, finansiālais aspekts nedrīkst būt par iemeslu atteikumam ārstēties stacionārā, teikts rezolūcijā.

LG iestājas arī par darba algas paaugstināšanu medicīnas darbiniekiem, sekmējot viņu profesionālā līmeņa izaugsmi un progresīvu mūsdienīgu tehnoloģiju ieviešanu visos veselības aizsardzības līmeņos.

Kongresa delegātu pieņemtajā deklarācijā "Par pašvaldībām" teikts, ka partija "Latgales gaisma" iestājas par divu līmeņu vietējām pašvaldībām. Pirmā līmeņa pašvaldības, īstenojot tām uzliktās funkcijas, tuvinātu publisko pārvaldi cilvēkiem, bet otrā līmeņa pašvaldības, strādājot ar Eiropas Savienības strukturālajiem fondiem, nodrošinātu savas pilsētas un reģiona attīstību.

PLG iestājas arī pret valdības mēģinājumu ar jaunā Pašvaldību likuma palīdzību pakļaut pašvaldības Ministru kabinetam un par likumdošanas normu pieņemšanu, kas ļautu ievēlēt pašvaldības priekšsēdētāju tiešās vēlēšanās.

Kongresa laikā tika apstiprināts partijas revīzijas komisijas ziņojums un partijas statūtu jaunā redakcija. Nepieciešamība veikt izmaiņas statūtos bija radusies tādēļ, ka LG vecie statūti un struktūra esot ierobežojusi partijas tālāko attīstību.

Statūtos ieviestās izmaiņas palielinās LG nodaļu tiesības, dos ierindas biedriem lielākas iespējas piedalīties partijai svarīgo problēmu apspriešanā un lēmumu pieņemšanā, kā arī nostiprinās partijas organizatorisko struktūru.

Šobrīd partijā "Latgales Gaisma" ir 1110 biedri. LG nodaļas darbojas praktiski visos Latgales rajonos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!