Latvijas Eiroparlamenta deputātes, apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) pārstāves Tatjanas Ždanokas izvēlētā taktika par Eiroparlamenta politiskajām grupām atvēlētajiem viesu aicināšanas līdzekļiem organizēt piketētāju braucienus uz Strasbūru parlamenta praksē ir "neparasta parādība", bet aizliegt to nevienam nevar, laikrakstam "Diena" atzinis deputāts no Eiropas Tautas partijas Mihaels Gālers, kurš šajā lēmējinstitūcijā darbojas jau vairākus sasaukumus.
"Savā praksē neko tādu neesmu pieredzējis, kas, protams, nenozīmē, ka tas nevarētu būt kādreiz noticis. Demonstrēt ir atļauts visiem, bet šī rīcība ir patiešām neparasta - parasti iekšpolitiskos strīdus uz šejieni neviens netransportē," norādīja Gālers. Viņam esot šaubas, vai ar Ždanokas palīdzību uz Strasbūru atvestais krievu skolēnu pikets sasniegšot mērķi, jo Eiroparlaments par Latvijas izglītības politiku nelemj un to neietekmē.

ES vairākkārt atzinusi, ka Latvijas mazākumtautību politika atbilst nepieciešamajiem standartiem. "Man tas izskatās pēc izrādīšanās elektorātam mājās," "Dienai" atzinis Gālers deputāts.

Kā ziņots, Krievu skolu aizstāvības štāba jaunieši, kā arī latviešu jaunieši no sabiedriskās organizācijas "Darba jaunatne" pēc Ždanokas uzaicinājuma devušies uz Strasbūru, kur šodien plāno piketēt pret izglītības reformu Latvijā. Ždanoka izmantojusi savas tiesības un pieteikusi 42 personu vizīti Eiroparlamentā, kā arī saskaņojusi piketu. Eiroparlamenta viesu aicināšanas kārtība ikvienam parlamentārietim ļauj gadā uzaicināt ap 80 viesu, kuriem tiek segti ceļa un vienreizēji ēdināšanas izdevumi.

Kā norāda diena, jau no pirmdienas vakara Strasbūras ielās manāmi skolēni T-kreklos ar ierasto saukli "Rokas nost no mūsu skolām!" angliski. Gālers stāstīja, ka viņam, aicinot viesus, parasti ir iepazīšanās ar parlamentu, sarunas ar deputātu.

Savukārt pārējie astoņi Latvijas deputāti Eiroparlamentā plānojuši nākt klajā ar kopīgu paziņojumu par Ždanokas iecerētajām akcijām Strasbūrā. "Tas būs astoņu no deviņu Latvijas deputātu paziņojums par šo situāciju," vakar intervijā "Radio SWH" sacīja deputāts Rihards Pīks (TP).

Vienlaikus viņš atzina, ka šāda veida akcijas Strasbūrā notiekot katru dienu. Piemēram, pirmdien visu dienu pie Eiroparlamenta ēkas notikusi Eiropas federālistu jauniešu akcija. Arī vakar tur notikušas dažas akcijas, bet šodien, pēc Pīka rīcībā esošās informācijas, paredzētas četras akcijas.

"Te tas tik spilgts notikums nav," atzina Pīks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!