Eiropas Komisija (EK) Briselē kritiski novērtējusi Latvijas Nacionālo attīstības plānu (NAP), uzskatot, ka tas ir vispārīgs, nepietiekami atspoguļo prioriātes, turklāt dokumentā nav iekļauta visu tautsaimniecības jomu analīze.
Kā vēsta laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze" (NRA), Eiropas Komisijas (ES) atzinumā norādīts, ka pašreizējā versijā Latvijas NAP šķiet ļoti vispārīgs un aprakstošs, pamatā tajā atspoguļota situācija un politika atsevišķos sektoros.

EK uzskata, ka NAP nav iekļauta sistemātiska visu valsts tautsaimniecības sektoru analīze, "nav saiknes starp attīstības darbību atsevišķos reģionos un visaptverošām nacionālajām prioritātēm." Tāpat ārpus šā plāna vairākumā gadījumu palikušas attīstības prioritātes.

Kā norāda NRA, ES dalībvalstīs NAP uzskatāms par vienu no nozīmīgākajiem stratēģiskajiem dokumentiem. Tas tiek sagatavots, lai pretendētu uz strukturālo fondu finansiālu atbalstu.

Vairākas amatpersonas EK iebildumus atzinušas par pamatotiem. Kā norādījis Eiropas Integrācijas biroja (EIB) direktors Edvards Kušners, EK kritika ir pilnīgi objektīva.

Kaut gan Kušners atzīst, ka NAP pašreizējā versija ir labākais, ko valsts pārvalde varēja izstrādāt, viņaprāt, ar šo dokumentu Latvija ir "izgāzusies starptautiski". "Tik asa negatīva vērtējuma par Latviju nav bijis. Mēs tuvojamies negatīvam progresa ziņojumam šajā rudenī," sacījis EIB direktors.

Latvijas NAP pirmo versiju Ministru kabinets apstiprināja pagājušā gada 19. oktobrī, un drīz pēc tam tā tika iesniegta izvērtēšanai EK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!