Eiropas Ombuds (EO) pērn saņēmis 20 sūdzības no Latvijas, un lielākā daļa no tām bija neatbilstošas, informē "Latvijas Avīze".

Kā informē Eiropas Ombuda mediju un ārējo attiecību pārstāve Gundi Gadesmane, no Latvijas saņemtās bija sūdzības nevis par kādām Eiropas iestādēm, bet gan par Latvijas institūcijām. "Par to neatbild Eiropas ombudsmenis, bet gan Latvijas tiesībsargs," skaidroja Gadesmane.

No visas ES pērn tika saņemtas 3098 sūdzības. Viņa piebilda, ka EO ir informēts par Latvijas mediķu arodbiedrības ieceri. Gadesmane stāsta, ka lielākā daļa sūdzību ir par caurspīdīguma trūkumu pārvaldē.

"Piemēri ir tikšanās aiz durvīm vai dokumentu slēpšana," saka Gadesmane. "Parasti sūdzas nevalstiskās organizācijas, uzņēmumi, universitātes. Visur, kur plūst ES nauda, ir daudz sūdzību." Sūdzības tiek saņemtas par laikā neveiktiem maksājumiem un problēmām ar līgumiem. Viņa min piemēru, ka universitāte var sūdzēties, ja tā nav laikus saņēmusi maksājumus studentu apmaiņas programmām.

Cits piemērs, kuru var atrast EO mājaslapā, ir par Eiropas Kopienu Personāla atlases biroju, kurš piekrita paskaidrot konkursu paziņojumos informāciju par pirmsizvēles un atbilstības pārbaudījumiem. Šāds lēmums sekoja pēc kāda Ungārijas pilsoņa sūdzības - viņš bija pieteicies atklātā konkursā uz tulkotāja palīga vietu. Ombuds uzskatīja, ka šādas informācijas iekļaušana palīdzētu izvairīties no pārpratumiem un uzlabotu attiecības ar kandidātiem.

2008.gadā par Eiropas Komisijas (EK) rīcību sūdzējās kāda Latvijas nevalstiskā organizācija, kura neesot saņēmusi no EK atlikušo finanšu granta daļu. EK paskaidroja, ka attiecīgā NVO nebija iesniegusi ziņojumu par projektu nepieciešamajā formātā, kā arī daži dokumenti neatbilda prasībām, turklāt EK atklāja, ka iesniedzējs nav pienācīgi ieviesis projektu. EO piedāvāja draudzīgu risinājumu - EK un sūdzības iesniedzējam sazināties un atrast risinājumu. EK noraidīja EO priekšlikumu. Taču abas puses jau bija sākušas sarunas, un EO nosprieda, ka tās atbilst viņa draudzīgā risinājuma priekšlikumam un uzskatīja, ka viņa iejaukšanās vairs nav nepieciešama.

Jau ziņots, ka pašlaik mediķu arodbiedrība Latvijā izvērsusi plašu kampaņu un vāc parakstus, lai iesniegtu sūdzību EO par EK lomu veselības aprūpes jomā.

Sūdzībā tiek lūgts izvērtēt EK rīcību, kā arī darīt visu iespējamo, lai Latvijas Republikas iedzīvotāji tiktu pasargāti no EK darbībām, kuras neatbilst ES tiesību aktiem, un pārtrauktu EK bezdarbību, lai saņemtu to, ko viņiem garantē ES tiesību akti - vienlīdzīgi pieejamu un kvalitatīvu veselības aprūpi: augstu cilvēku veselības aizsardzības līmeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!