Eiropas Savienība otrdien Briselē oficiāli paziņos par iestāšanās sarunu sākšanu ar Latviju un vēl piecām savienības kandidātvalstīm, tādējādi palielinot iestāšanās sarunu grupu līdz 12 valstīm.
Svinīgajā pasākumā Latviju pārstāvēs ārlietu ministrs Indulis Bērziņš, bet Eiropas Savienību (ES) 15 dalībvalstu ārlietu ministri.

Latvijas augstākās amatpersonas uzskata, ka Latvijas uzaicināšana uz iestāšanās sarunām ir svarīgākais, ko valsts panākusi pēdējo gadu laikā. Amatpersonas paudušas cerību, ka pēc pieciem līdz desmit gadiem Latvija jau būs ES dalībvalsts, savukārt līdz 2003.gada sākumam būs pabeigtas iestāšanās sarunas.

Paredzams, ka sarunu sadaļu skaits otrdien netiks nosaukts. Tās oficiāli paziņos tikai marta beigās, taču jau šobrīd ir skaidrs, ka sarunas būs par nelielu skaitu sadaļu.

Eiropas Komisija (EK) paziņojusi, ka iestāšanās sarunas ar kandidātvalstīm, to vidū Latviju, notiks pēc diferencētas pieejas - katras valsts sarunu ātrums būs atkarīgs no tās spējām.

Atbilstoši "diferenciācijas principam", sadaļu skaita atvēršana būs atkarīga no katras valsts. Vairākas "vieglākās" pamatsadaļas tiks atvērtas ar visām valstīm, un, iespējams, viena vai vairākas sadaļas pievienos klāt atbilstoši valsts sagatavotībai un tās iespējām ātri virzīties sarunās.

Komisija nedēļas sākumā norādīja, ka pēc sarunām ar otrās grupas kandidātvalstu pārstāvjiem var spriest, ka šīs valstis vēlas sākt sarunas par pēc iespējas vairāk sadaļām, lai panāktu pirmās grupas kandidātvalstis. Taču komisija norādīja, ka svarīgi ir tas, par cik sadaļām sarunas ir pabeigtas, nevis par cik sarunas sāktas.

Jau ziņots, ka 8.martā komisija iepazīstinās pastāvīgās komitejas ar savām rekomendācijām par sarunu sākšanu. Pēc rekomendāciju paziņošanas ES dalībvalstis izlems, kādas sadaļas katrai valstij atvērt. Oficiāli sarunu skaitu nosauks starpvaldību konferencē 28.martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!