Eiropas Komisija (EK) ļaus Latvijai Baltijas jūrā un Rīgas jūras līcī nozvejotos lašos realizēt vietējā tirgū, intervijā aģentūrai LETA atzina zemkopības ministrs Mārtiņš Roze (ZZS).

EK ir apstiprinājusi Latvijas pieprasījumu atļaut jūrā nozvejotos lašus realizēt vietējā tirgū. Patlaban tiek gatavoti papildinājumi EK regulā, ar kuriem Latvijai būs atļauti līdzīgi pasākumi kā Zviedrijai un Somijai.

Abām valstīm no 2001.gada pārejas laikā vietējā tirgū atļauts realizēt Baltijas jūras reģiona izcelsmes zivis. Taču vienlaikus ir jānodrošina sabiedrība ar nepieciešamo informāciju par iespējamiem riskiem, lietojot uzturā lašus ar paaugstinātu dioksīna saturu.

"Mums būs jāinformē, ka ir konstatēts paaugstināts dioksīna saturs lašos un katram pašam būs izvēles iespējas lietot vai nelietot šo produktu uzturā," sacīja ministrs.

Latvijai būs jāsniedz EK informācija par tālāko jūrā nozvejoto lašu pārbaužu rezultātiem. Tāpat EK būs jāinformē par lašu patēriņu pēc šo pasākumu ieviešanas.

Ministrs sacīja, ka pašlaik ir grūti pateikt, kad EK varētu atļaut Latvijai vietējā tirgū realizēt jūrā nozvejotos lašus. "Tas varētu būt šogad," piebilda Roze.

Zemkopības ministrs gan norādīja, ka viņš negrib piekrist tam, ka laši ar paaugstinātu dioksīna saturu ir kaitīgi.

"Tie ir laši ar paaugstinātu dioksīna saturu, kuri vēl ir diezgan patālu no kaitīgiem. Cilvēkam būtu jāapēd tik tiešām liels daudzums lašu un kādu laiku jāpārtiek tikai no tiem, lai rastos kāda bīstamība," sacīja Roze.

LETA jau ziņoja, ka valsts galvenais pārtikas un veterinārais inspektors šā gada februāra sākumā izdeva rīkojumu, kas aizliedz Latvijas tirgū izplatīt Baltijas jūrā un Rīgas jūras līcī zvejotos lašus, jo no Lielbritānijas laboratorijas saņemtie analīžu rezultāti liecina, ka zivīs ir pārsniegta pieļaujamā dioksīna norma.

Pieļaujamā dioksīna norma ir pārsniegta piecos no deviņiem izmeklētajiem lašu paraugiem. Līdz ar lašiem 2004.gada pētījuma gaitā paraugi noņemti arī reņģēm, brētliņām un mencu aknām. Reņģēs un brētliņās pieļaujamā dioksīna norma nav pārsniegta.

Ievērojot konstatēto paaugstināto dioksīna koncentrāciju Baltijas jūrā un Rīgas jūras līcī nozvejotajos lašos un tam sekojošo aizliegumu šo zivju izplatīšanai Latvijas tirgū, Zemkopības ministrija nosūtīja EK lūgumu ļaut piemērot lašu tirdzniecībai vietējā tirgū pārejas laika noteikumus.

Latvija tai atļauto lašu zvejas apjomu izmanto salīdzinoši kūtri. Pērn no atļautā lašu zvejas apjoma nozvejoti 12,6%.

Dioksīni cilvēku organismā uzkrājas, un tiem ir ilgs sabrukšanas periods. Tiek uzskatīts, ka tie izraisa attīstības traucējumus un ka lielā daudzumā dioksīniem ir arī kancerogēna jeb vēzi izraisoša iedarbība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!