Eiropas Komisija (EK) nolēmusi atbalstīt 10, bet noraidījusi divus Latvijas 2001.gada PHARE programmas projektus - korupcijas apkarošanas un datu aizsardzības valsts inspekcijas stiprināšanas projektus.
Tā šodien Eiropas lietu komisijas (ELK) sēdē deputātus informēja īpašu uzdevumu ministra sadarbībai ar starptautiskajām finansu institūcijām sekretariāta vadītāja Ieva Kalniņa.

EK pārstāvji no 27. līdz 29.martam Rīgā izskatīja visus divpadsmit Latvijas iesniegtos PHARE projektus.

Tieslietu ministrijā izstrādātais korupcijas apkarošanas projekts noraidīts, jo nav sagatavota nepieciešamā likumdošana. EK pārstāvji norādījuši, ka neesot arī skaidrs jaunveidojamā Korupcijas apkarošanas biroja statuss pārējo institūciju vidū, kas nodarbojas ar korupcijas apkarošanas jautājumiem Latvijā. Kā zināms, pret valdības iecerēto biroju iebildusi vairāku policiju vadība, uzskatot, ka Latvijā korupcijas apkarošanas institūciju pietiek, jaunais birojs varētu dublēt citu funkcijas, turklāt tā darbiniekiem būtu salīdzinoši neproporcionāls atalgojums ar policijas darbiniekiem.

Savukārt datu aizsardzības valsts inspekcijas projektu atzina par vēl nepilnīgu. Pagaidām trūkstot arī skaidru rekomendāciju no EK puses, informēja Kalniņa.

EK pārstāvji pauduši viedokli, ka abi projekti joprojām ir aktuāli un tiks izskatīti 2002.gada PHARE programmas ietvaros.

BNS jau ziņoja, ka Latvija bija iesniegusi projektus, kas pretendē uz finansējumu no nākamā gada PHARE programmas institūciju stiprināšanas un investīciju sadaļās. Tāpat ir iesniegti projekti sociālās izlīdzināšanas programmā. Bija iesniegti projekti par tirgus uzraudzību nepārtikas preču sektorā, par muitas un Sanitārās robežinspekcijas infrastruktūras attīstību ostās un uz dzelzceļa, par vienotās migrācijas informācijas sistēmas izveidi, par valsts pārvaldes reformu u.c.

Kalniņa informēja, ka 10 apstiprinātajos projektos izmaiņas galvenokārt skārušas projektu budžetus - tie samazināti vai arī veikti tehniski precizējumi.

Kopumā no 2001.gada PHARE programmas Latvijā varētu saņemt 30 miljonus eiro. No tiem 9 miljoni latu jāatvēl institūciju stiprināšanai, 2 miljoni eiro - pārrobežu sadarbībai, 10 miljoni - investīcijām ES likumdošanas pārņemšanā, bet 9 miljoni eiro - sociālo un ekonomisko apstākļu izlīdzināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!