Trešdien, 3.jūnijā, Eiropas Komisija (EK) plāno nākt klajā ar priekšlikumu dalībvalstīm atcelt prasību nodrošināt Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu ietvaros realizējamajiem projektiem nepieciešamo līdzfinansējumu līdz 2010.gada beigām, informēja partijas "Sabiedrība citai politikai" (SCP) Eiropas Parlamenta deputāta Georga Andrejeva palīgs Gundars Romanovskis.

Tā kā problēmas ar līdzfinansējuma apgūšanu ir ne tikai jaunajām ES dalībvalstīm, bet arī citām valstīm, rītdienas EK priekšlikumu ietvaros tiks piedāvāts uz laiku līdz nākamā gada beigām atcelt prasību dalībvalstīm nodrošināt līdzfinansējumu, lai varētu saņemt ES fondu naudu, informēja Romanovskis.

Apspriešanai tiks ieteikts arī priekšlikums pagarināt termiņu 2007.-2013.gada ES plānošanas perioda finansējuma apgūšanai par vienu gadu. Tas Latvijai nozīmētu, ka plānošanas perioda finansējuma apgūšanai būtu četrarpus, nevis tikai trīsarpus gadi, kas atlikuši šobrīd, sacīja Romanovskis.

Arī vecās dalībvalstis būtu ieinteresētas līdzfinansējuma prasības atcelšanā ES ekonomiskās recesijas laikā, jo problēmas ar ES fondu naudas apgūšanu ir arī Spānijai, Grieķijai un Portugālei, sacīja Romanovskis un informēja, ka šādu priekšlikumu par līdzfinansējuma atcelšanu attiecībā uz veselības jomu pēdējā tikšanās reizē ar ES Veselības komisāri Andrulu Vasiliu pēdējās Eiropas Parlamenta plenārsesijas laikā maija sākumā izteicis Andrejevs.

EK apzinās, ka dalībvalstīm ekonomiskās recesijas laikā ir grūtības ar līdzfinansējuma nodrošināšanu ES struktūrfondu apgūšanai, tāpēc rītdien tiks piedāvāts priekšlikums uz laiku līdz 2010.gada beigām pilnībā atcelt prasību nodrošināt ES fondu projektu līdzfinansējumu, apliecināja EK pārstāvniecības Latvijā preses sekretārs Ivars Bušmanis.

Šāds priekšlikums attiektos uz projektiem Eiropas Sociālā fonda (ES), Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) un arī Kohēzijas fonda ietvaros paredzēto projektu finansējumu, sacīja Bušmanis.

EK trešdien, 3.jūnijā, piedāvās sākotnējo politikas nostādņu dokumenta versiju, kas tad arī tiks apspriests ES Ekonomikas un finanšu jautājumu Ministru Padomes (ECOFIN) sanāksmē 9.jūnijā. Atbalsta gadījumā tam sekos konkrēts un detalizēts EK priekšlikums, ko apspriedīs 18. un 19.jūnijā ES samitā. Attiecīgos grozījumus normatīvajos aktos varētu virzīt apstiprināšanai jau jaunā sasaukuma Eiropas Parlamentā.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta direktore Diāna Bērziņa uzsvēra, ka šobrīd, ņemot vērā arī valsts atbalsta ierobežojumus, ES struktūrfondu un Kohēzijas fonda līdzfinansētiem projektiem tiek piešķirts vidēji 50%-80% publiskais finansējums - gan no valsts budžeta finansējuma, gan ES fondu līdzekļiem.

Reaģējot uz dalībvalstu grūtībām pašreizējā ekonomiskajā situācijā nodrošināt valsts budžeta līdzfinansējumu, EK plāno nākt klajā ar piedāvājumu 2009. un 2010.gadā projektiem piešķirto publisko finansējumu segt no ES fondu finansējuma, tādējādi uz laiku atslogojot dalībvalstu budžetus un sniedzot atbalstu projektu realizēšanai arī tautsaimniecības lejupslīdes laikā.

Finanšu ministrija pauž atbalstu EK centieniem, vienlaikus gan uzsverot, ka plašāku vērtējumu būs iespējams sniegt tikai pēc tam, kad EK būs publiskojusi savus priekšlikumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!