Līdzšinējo Ventspils uzņēmuma AS "Ventbunkers" valdes priekšsēdētāju Miku Ekbaumu, kas uzņēmumu vadīja no pagājušā gada jūnija, nomainījis bijušā uzņēmuma prezidenta Olafa Berķa firmas SIA "N & J" rīkotājdirektors Dzintars Kašs, kas savulaik bijis "Ventbunkera" viceprezidents.
Pēc Berķa teiktā, izmaiņas uzņēmuma valdē saistītas ar to, ka valdes locekļi bez akcionāru mandāta balsojuši par "Ventbunkeram" daļēji piederošās AS "Latvijas naftas tranzīts" (LNT) padomes apstiprināšanu, ievēlot tajā sevi.

Uzņēmējs skaidroja, ka novembra beigās bija paredzēta "Ventbunkera" akcionāru sapulce, kurā bija plānots lemt par LNT akcionāru sapulcē izskatāmajiem jautājumiem - uzņēmuma padomes apstiprināšanu un statūtiem. Tomēr kvoruma trūkuma dēļ sapulce nenotika.

Berķis norādīja, ka "Ventbunkera" valdei bija jāsasauc atkārtota akcionāru sapulce, lai izlemtu neizskatītos jautājumus, tomēr tas nav noticis. 25.novembrī "Ventbunkera" valdes locekļi LNT akcionāru sapulcē apstiprinājuši jauno uzņēmuma padomi, ieceļot tajā arī sevi. Par padomes locekļiem tika iecelti "Ventbunkera" līdzšinējais valdes priekšsēdētājs Ekbaums, valdes loceklis Andris Linužs un valdes locekle Vidaga Putniņa.

Kā aģentūra LETA uzzināja LNT, par padomes priekšsēdētāju tika iecelts AS "Ventspils nafta" (VN) padomes loceklis Uldis Pumpurs, par viņa vietnieku - Laimonis Junkers.

Savukārt LNT valdes sastāvs nav mainījies - priekšsēdētājs joprojām ir Mamerts Vaivads, priekšsēdētāja vietnieks - Vladimirs Solomatins, bet valdes loceklis - Vladimirs Krastiņš, aģentūrai LETA apliecināja Solomatins.

Pēc Berķa teiktā, "Ventbunkera" valde paziņojusi, ka tā nesasauks atkārtoto akcionāru sapulci, par ko 2.decembrī vēstulē informēti arī akcionāri. Berķis nevarēja komentēt motivāciju, kādēļ valde tā rīkojusies.

Viens no "Ventbunkera" akcionāriem, kuru Berķis nevēlējās nosaukt, izmantojot Komerclikumā paredzētās tiesības, pats sasaucis atkārtoto akcionāru sapulci, kas notika vakar, 8.decembrī. Ņemot vērā to, ka viens no padomes locekļiem Ivars Sormulis 16.novembrī bija iesniedzis lūgumu atcelt viņu no amata, jo viņš nevar pildīt pienākumus interešu konflikta dēļ, sapulces darba kārtībā bez iepriekš neizskatītajiem jautājumiem tika iekļauts jautājums arī par padomes pārvēlēšanu.

Trešdien jaunieceltā padome, iepazīstoties ar informāciju par "Ventbunkera" valdes rīcību, nolēmusi valdi nomainīt. Par valdes priekšsēdētāju tika iecelts Kašs, bet par valdes locekļiem - Aivis Landmanis, VN padomes loceklis Ivars Pāže, Juris Vaskāns, kā arī Evija Šnēberga, kas valdē darbojusies jau kopš šī gada sākuma.

Amatu valdē bez Ekbauma, Linuža un Putniņas zaudēja arī SIA "Futbola klubs "Ventspils"" valdes loceklis Sergejs Aleksandrovs.

Ar valdes priekšsēdētāja amatu zaudējušo Ekbaumu neizdevās sazināties.

Trešdien notikušajā akcionāru sapulcē par "Ventbunkera" padomes priekšsēdētāju ievēlēts šovasar par VN koncernā ietilpstošā poligrāfijas uzņēmuma AS "Preses nams" valdes locekli apstiprinātais Raimonds Grīniņš, kurš "Ventbunkera" padomē darbojies arī līdz šim.

Savukārt par "Ventbunkera" padomes locekļiem apstiprināti Jānis Aukstars, Jeļena Biktaševa, kas padomes locekles pienākumus pildīja jau iepriekš, bijušais VN valdes loceklis Renārs Urbanovičs, līdzšinējais padomes loceklis Genadijs Ševcovs un Igors Ļaško, bet padomes priekšsēdētāja vietnieks ir Mārtiņš Kvēps, liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" dati.

Saskaņā ar "Lursoft" datiem padomes priekšsēdētāja amatu no ceturtdienas zaudējis Jānis Blaževičs, kas ir arī VN padomes loceklis, bet padomes locekļu amatus - Dainis Dravnieks, Grigorijs Horsuns, Ainars Kreics, Pēteris Putniņš un Vladislavs Šafranskis.

Berķis pieļāva iespēju, ka Kašs "Ventbunkera" valdes priekšsēdētāja amatā iecelts, jo šajā uzņēmumā strādājis vairākus gadus, un pēc Berķa aiziešanas 2002.gadā pildījis arī prezidenta pienākumus.

Uzņēmējs aģentūrai LETA neapstiprināja medijos izskanējušo informāciju, ka lēmums par LNT padomes ievēlēšanu ticis apstrīdēts tiesā, norādot, ka viņam nav zināma šāda informācija.

"Ventbunkers" tiek uzskatīta par centrālo kompāniju Ventspils tranzīta biznesā. AS "Ventbunkers" koncernā ietilpst vairākas meitasfirmas, tostarp VN īpašniece LNT. Koncerns ietver vēl vairākus asociētos uzņēmumus, kuros tam pieder mazāka daļa akciju.

Aptuveni 13% "Ventbunkera" akciju pieder SIA "Kement", kurā 24,24% daļu pieder Berķa uzņēmumam "N & J", aģentūrai LETA sacīja uzņēmējs. Uzņēmuma kontrolpakete pieder Nīderlandē reģistrētai firmai "Yelverton Investment", mazākas akciju paketes pieder arī citiem uzņēmumiem. Uzņēmumam ir arī mazie akcionāri, kuru vidū ir Blaževičs, Berķis, Igors Skoks.

Jaunieceltais "Ventbunkera" valdes priekšsēdētājs Kašs ir arī "Kement" rīkotājdirektors, liecina "Lursoft" dati.

Atlikušie 75,76% "Kement" daļu pieder kādai Nīderlandē reģistrētai kompānijai "Spoc Producitons I.B.V.".

LETA jau ziņoja, ka izmaiņas "Ventbunkera" padomē tika veiktas arī novembra sākumā. Akcionāri sapulcē izskatīja uzņēmuma padomes locekļa padomes priekšsēdētāja vietnieka Anrija Lemberga iesniegumu par amata atstāšanu pirms termiņa beigām. Par "Ventbunkers" padomes priekšsēdētāju atkārtoti ievēlēts Blaževičs, par padomes priekšsēdētāja vietnieku Lemberga vietā apstiprināts Pēteris Putniņš.

Savukārt AS "Ventbunkers" vadībai nav informācijas par 8.decembrī it kā sasaukto atkārtoto ārkārtas akcionāru sapulci, tās sasaukšana un norise nav notikusi atbilstoši Latvijas tiesību aktu normām, kā arī, aizskarot vairāku akcionāru tiesības.

Līdz ar to jebkuri šādi pieņemti lēmumi ir nelikumīgi un atceļami, teikts "Ventbunkera" vadības izplatītajā paziņojumā.

"Ventbunkera" valde un padome līdz šim ir darbojusies atbilstoši sabiedrības statūtu un Latvijas tiesību aktu normām, kā arī, ievērojot akcionāru intereses.

Lemjot par AS "Latvijas naftas tranzīts" (LNT) ierakstīšanu komercreģistrā un padomes ievēlēšanu, "Ventbunkera" valde rīkojās atbilstoši savai kompetencei un pilnvarām, kā arī atsevišķu būtisku jautājumu izlemšanai saņēma uzņēmuma padomes piekrišanu, norāda "Ventbunkera" vadība.

Atsevišķu "Ventbunkera" akcionāru centieni aizkavēt LNT ierakstīšanu komercreģistrā nopietni apdraudēja "Ventbunkera" ieguldījumu uzņēmumā, kā arī attiecīgi AS "Ventspils nafta" (VN), kurā LNT pieder 48,89% pamatkapitāla. Tā kā "Ventbunkeram" pieder 51,95% LNT pamatkapitāla, lēmuma pieņemšana akcionāru pilnsapulcē bez "Ventbunkera" nebija iespējama, teikts paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!