Par centrālo kompāniju Ventspils tranzīta biznesā uzskatītās AS "Ventbunkers" akcionāru nesaskaņas joprojām turpinās, un drīzumā iespējamas straujas izmaiņas AS "Ventspils nafta" (VN) koncerna uzņēmumos, kas varētu būt saistīts ar plāniem šogad pārdot valstij piederošās VN akcijas, žurnālistiem šodien paziņoja 9.jūnijā no amata atceltais "Ventbunkers" valdes priekšsēdētājs Miks Ekbaums.
Viņš norādīja, ka patiesībai neatbilst izskanējušās ziņas par to, ka rimušies strīdi "Ventbunkers" akcionāru vidū. Joprojām daļa no akcionāriem stingri uzstājot uz "Ventbunkera" pārdošanu, savukārt citi akcionāri esot pretējās domās un vēlas attīstīt uzņēmumu pašu spēkiem.

Līdz šim līdzsvaru "Ventbunkera" padomes balsojumos nodrošinājis tas, ka trīs padomes locekļi pārstāvēja vienu akcionāru grupu, bet trīs - otru. Savukārt padomes priekšsēdētājs Šveices advokāts Rūdolfs Meroni, kurš ir arī "Ventbunkera" lielākā akcionāra "Yelverton Investment" pilnvarotais pārstāvis, esot ieņēmis pasīva novērotāja lomu un līdz ar to nodrošinājis līdzsvaru uzņēmuma padomē.

Pēc Ekbauma teiktā, "Yelverton Investment" vienīgais darbības veids ir akciju turēšana. Šī kompānija esot saistīta ar lielāko daļu "Ventbunkera" akcionāru.

Taču, pastāvot nesaskaņām starp akcionāriem, Meroni no "Yelverton Investment" vairs neesot saņēmis balsošanas uzdevumus un esot darbojies savas izpratnes līmenī bez "Yelverton Investment" akcionāru definēta rīcības mērķa, apgalvo Ekbaums.

Pēc viņa teiktā, 9.jūnija padomes sēdē Meroni esot pievienojies tai "Ventbunkera" akcionāru grupai, kura vēlas panākt uzņēmuma pārdošanu, un līdz ar to veiktas izmaiņas "Ventbunkera" valdē, no amatiem atbrīvojot Ekbaumu un Vidagu Putniņu.

Viens no "Ventbunkers" akcionāriem Olafs Berķis pēc padomes sēdes aģentūrai LETA gan apgalvoja, ka pašlaik neesot pamata kādām domstarpībām Ventspils uzņēmumu īpašnieku starpā.

Kā ziņots, uzņēmuma vadības nomaiņa kļuva iespējama pēc tam, kad starp SIA "IAG", kas ir "Ventbunkers" akcionārs, un citiem akcionāriem tika panākts mierizlīgums, kurā "IAG" atsakās no savas prasības tiesā un atzīst nepieciešamību nekavējoties izbeigt tiesvedību. Viena no "IAG" prasības sastāvdaļām bija lūgums nemainīt "Ventbunkers" vadību.

Izlīgums strīdā noslēgts šā gada 26.maijā. Tas noslēgts starp "IAG" un AS "Tompar Baltic Investments", Oļegu Stepanovu, SIA "Kement", Berķi, Igoru Soku, Genādiju Ševcovu, "Yelverton Investments B.V.", "IAG Industrieanlagen GmbH". To nav parakstījis Jānis Blaževičs, Aivars Lembergs un viņa bērni Līga un Anrijs.

Kā ziņoja laikraksts "Diena", padomes sēdē uzņēmuma vadības maiņu atbalstīja četri no septiņiem padomes locekļiem - Mārtiņš Kvēps, Jeļena Biktaševa, Vladislavs Šafranskis un Meroni. Savukārt Blaževičs, Gins Laiviņš-Laivenieks un Ansis Sormulis sēdes telpu esot pametuši.

Kā ziņots, "Ventbunkeram" pieder kontrolpakete AS "Latvijas naftas tranzīts", kas savukārt ir lielākais "Ventspils naftas" akcionārs ar 48,89% akciju.

"Ventbunkers" akcionāru strīdi aizsākās 2004.gada nogalē, kad vairākkārt tika mainītas uzņēmuma amatpersonas un tika uzsāktas vairākas tiesvedības lietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!