Foto: Agris Jansons, ntz.lv
Tukuma novadā esošie pārtikas ražotāji jau ilgstoši pārkāpuši ar pašvaldību atrunātās piesārņojuma normas, taču novads pievēris uz to acis, jo uzņēmumi novadā ir lielākie darba devēji, trešdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

Uzņēmumi, kā vēsta laikraksts, šobrīd gan esot nožēlojuši savu vainu un steidzas sadarboties, taču pašvaldība apsver iespēju vērsties pret tiem tiesā.

Tukuma novada domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Volfs intervijā laikrakstam neslēpj, ka abi pārtikas ražotāji [Tukuma piens un Puratos Latvia] jau ilgstoši pārkāpuši ar tiem noslēgtajā līgumā atrunāto rūpniecisko notekūdeņu piesārņojuma līmeni, ar kuru jātiek galā attīrīšanas iekārtām.

"Līgumā noteiktie piesārņojuma līmeņi tika pārkāpti septiņas reizes, taču tos līdz attīrīšanas iekārtām atšķaidīja ar saimniecības notekūdeņiem, un iekārtas ar uzdevumu tika galā. Problēmas sākās, kad norma tika pārkāpta desmit reižu," sacījis Volfs.

"Puratos Latvia" ģenerāldirektors Aigars Balodis telefonsarunā portālam "Delfi" noraidīja trešdien laikrakstā "Neatkarīgā" publicēto informāciju, norādot, ka tā ir nepatiesa.

Volfs arī intervijā norāda, ka piesārņojuma līmeņa pārkāpumi ir fiksēti. Ņemot vērā, ka juridiski piesārņojumā varētu būt vainīgs pašvaldības uzņēmums, tas atvieglošot vēršanos tiesā pret praktiskajiem piesārņotājiem regresa kārtībā.

Volfs nelabprāt runā par valsts naudas piesaisti. Daļu izdevumu pašvaldība jau tagad segusi no savas kabatas, piemēram, ūdens analīžu veikšanu, bet tā jau bijusi paredzēta budžetā.

Krietni dārgāka esot ezera aerācija – tā izmaksājot 700 eiro dienā, vēsta laikraksts. Ņemot vērā, ka iekārtu izmantots vismaz līdz 3. augustam, paredzams, ka par to būs jāmaksā apmēram 16,8 tūkstoši eiro. No kādiem līdzekļiem to darīs, priekšsēdētājs nesteidz plānot. Par to lems, kad būs aprēķināti visi ezera glābšanā (tajā skaitā faunas atjaunošanā) ieguldītie līdzekļi.

Savukārt Tukuma novada dome uzsver, ka Volfa un Lukmana paustais nav pašvaldības oficiālā pozīcija, bet gan amatpersonu "izteikumi un viedokļi", bet "Neatkarīgās" paustā informācija ir pieņēmumi un nepārbaudīti apgalvojumi. "Telefonsarunā pašvaldības amatpersonu sniegtā informācija ir nekorekti un tendenciozi interpretēta, fakti sagrozīti," oficiālā paziņojumā skaidro pašvaldība.

Kā daudzkārt vēstīts, Šlokenbekas Dzirnavu ezerā jūlija sākumā milzu apjomā gāja bojā zivis. No ezera tika izceltas aptuveni četras tonnas beigtu zivju.

Valsts vides dienesta vadītāja Inga Koļegova situāciju raksturoja kā ekoloģisku katastrofu. Tukuma novada dome izsludināja ārkārtas situāciju. 

Eksperti un pašvaldība secinājuši, ka, visticamāk, notekūdeņu attīrīšanas stacija nav tikusi galā ar rūpnieciskajiem notekūdeņiem, kuru apjoms pārsniedzis pieļaujamo daudzumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!