Partijas "Jaunais laiks" līderis Einars Repše akceptējis Latvijas Pirmās partijas (LPP) izvirzītos kandidātus Ministru prezidenta biedra un ekonomikas ministra amatam.
LPP Ministru prezidenta biedra amatam izvirzījusi Aināra Šlesera, bet ekonomikas ministra amatam - bijušā "Hipotēku bankas" viceprezidenta Jura Lujāna kandidatūru.

Repše žurnālistiem sacīja, ka jau trešdien iecerējis iesniegt Valsts prezidentei un Saeimas priekšsēdētājai nepieciešamos dokumentus, lai jau ceturtdien parlaments varētu lemt par valdības apstiprināšanu.

Apstiprināšanai Saeimā varētu iesniegt valdības sastāvu bez labklājības un īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās kandidatūrām, jo Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) joprojām nav izvirzījusi savu kandidātu labklājības ministra amatam un sola to nosaukt tuvākajā laikā. Savukārt LPP īpašu uzdevumu ministra amatam sabiedrības integrācijas lietās turpina atbalstīt jau iepriekš izvirzīto kandidātu Aleksandru Brandavu, pret kura kandidatūru iebilst Repše.

LPP valdes loceklis Arnolds Laksa žurnālistiem pastāstīja, ka trešdienas valdes sēdē partija uzklausījusi Repšes iebildumus pret Brandava kandidatūru. Repše norādījis, ka Brandavs pārstāv nacionālo minoritāti, nākot no jauktas krievu un latviešu ģimenes, kā arī ir pareizticīgais. Turklāt nacionālo kultūras biedrību asociācija Repšem iebildusi pret Brandava kandidatūru.

Savukārt Laksa norādīja, ka piederība citai tautībai un konfesijai pat ir kandidāta priekšrocība. Viņš arī pauda, ka tuvāko nedēļu laikā partija konsultēsies ar nacionālo minoritāšu biedrībām par Brandava kandidatūras atbilstību.

Viens no LPP līderiem un premjera biedra amatam izvirzītais Ainārs Šlesers žurnālistiem pauda pārliecību, ka tas, ka Brandavs nācis no jauktas ģimenes, ir pozitīvs moments, un uzsvēra: "Lai nekādā gadījumā nevilcinātu valdības apstiprināšanu, ceturtdienas plenārsēdē netiks izskatīta Brandava kandidatūra."

Laksa stāstīja, ka Repše līdz divu ministru kandidatūru apstiprināšanai piedāvājis iespēju viņam pašam uzņemties labklājības ministra pienākumus, bet Šleseram - sabiedrības integrācijas ministra pienākumus.

Komentējot Šlesera izvirzīšanu premjera biedra amatam, LPP priekšsēdētāja vietniekis Ainārs Baštiks sacīja, ka "Šleseram ir ļoti liela pieredze gan kā uzņēmējam, gam strādājot valdībā un parlamentā". "Partija ir pārliecināta, ka viņš ir vīrs, kurš ir stiprs savā pārliecībā, un viņam ir skaidra vīzija un mērķi par to, kā panākt Latvijas valsts attīstību."

Arī Repše pēc LPP valdes sēdes atzina, ka ir "apmierināts par Šlesera kandidatūras izvirzīšanu. Savukārt komentējot Lujāna izvirzīšanu, Repše sacīja, ka "par ekonomikas ministru šaubu nav - cilvēks ir acīmredzami kompetents un vienbalsīgi atbalstīts no partijas valdes". Arī LPP vadība uzsvēra Lujāna profesionalitāti un lielo pieredzi banku sektorā, kā arī norādīja, ka "Lujāns ir kristīgs cilvēks, kas arī atbilst partijas pamatnostādnēm".

Baštiks arī piebilda, ka Lujāns piedalījās darba grupā, kas kopā ar JL izstrādāja jaunās valdības prioritātes ekonomiskā.

Šlesers žurnālistiem uzsvēra, ka par Ministru prezidenta biedra funkcijām valdībai būs jāvienojas pēc tās apstiprināšanas. Laksa sacīja, ka "Ministru prezidenta vietnieks būs tipisks vadītāja palīgs". Viņš norādīja, ka valdības darbības četru gadu laikā var arī mainīties Ministru prezidenta biedra galvenās fukcijas un prioritātes.

Savukārt ZZS nepaudīs savu attieksmi pret Latvijas Pirmās partijas lēmumu izvirzīt Lujānu un Šleseru. "Mēs to atstājam Repšes ziņā - pieņemt izvirzītos kandidātus vai ne, tā ir viņa prerogatīva," žurnālistiem sacīja ZZS priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!