Foto: LETA
Tuvākā nākotnē finansējuma pieaugums augstākajai izglītībai nav iespējams, ceturtdien Ārvalstu investoru padomes Latvijā sadarbībā ar Rīgas Ekonomikas augstskolu rīkotajā diskusijā par demogrāfisko un fiskālo ierobežojumu ietekmi uz strukturālajām reformām sacīja augstskolas asociētais profesors Vjačeslavs Dombrovskis.

"Lai paaugstinātu finansējumu augstākajā izglītībā, ir nepieciešams vai nu paaugstināt nodokļus, vai arī līdzekļi jāgūst no kādas citas valsts izdevumu pozīcijas," sacīja Dombrovskis. "Finanšu ministrs Andris Vilks (V) ir teicis, ka nodokļi netiks paaugstināti. Tāpat neiespējams iegūt finansējumu, atņemot līdzekļus kādai citai valsts izdevumu pozīcijai, tāpēc var secināt, ka tuvākajā nākotnē finansējuma pieaugums augstākajai izglītībai nav iespējams."

Viņš norādīja, ka esošā finansēšanas sistēma nemotivē augstskolas domāt par to, vai pēc studiju beigšanas absolventi iegūs darbu un kas ar tiem notiks darba tirgū.

"Lai risinātu šo problēmu, valstij ir jāatsakās no budžeta vietām, liekot studentiem pašiem maksāt par izglītību. Tādējādi tiks stiprināta klienta un pakalpojuma sniedzēja pieeja starp studentu un universitāti. Studenti vairāk domās par to, vai šis ieguldījums ir efektīvs, vai pēc studijām būs iespējams iegūt darbu, cik daudz varēs nopelnīt utt. Savukārt augstskolām uz šiem jautājumiem būs jāatbild un jāgarantē, ka studenti pēc studijām iegūs darbu. Tie būs citi spēles noteikumi," tā Dombrovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!