Latvijas un Krievijas noslēgtie līgumi par ekonomisko sadarbību un starpvaldību komisijas izveidi ir solis, lai veicinātu arī politisko sadarbību starp abām valstīm, uzskata ārlietu eksperti.
Politoloģe Žaneta Ozoliņa sacīja, ka līgumi starp Latviju un Krieviju pirmām kārtām paredz sadarbību tieši ekonomiskajā jomā. Tai pašā laikā šīs vienošanās ir labs pamudinājums aktivizēt sadarbību arī citās jomās. Jāņem vērā arī ekonomiskās un politiskās jomas ciešā mijiedarbība, atzīmēja Ozoliņa.

Parakstītie līgumi parāda, ka Krievijai un Latvijai ir jāapstājas "kampaņā", kuru tā veic viena pret otru, sacīja politologs Kārlis Daukšts.

Līgumu parakstīšanu eksperts vērtē kā pirmo reālo politisko soli, ko valstis spērušas viena otrai pretim kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas. Krievija ir sapratusi, ka tai ir jāmēģina veicināt starptautiskā sadarbība ar citām valstīm.

Noslēgtie līgumi ir vērtējami kā ļoti pozitīva lieta, sacīja Latvijas institūta direktors Ojārs Kalniņš. Līdz šim Latvijas un Krievijas attiecībās ir bijis ļoti maz sadarbības gan ekonomiskajā, gan politiskajā jomā.

Kalniņš pauda cerību, ka pēc līgumu parakstīšanas varētu sekot citi soļi, kas normalizētu abu valstu attiecības. Tāpat Latvijas Institūta vadītājs uzsvēra, ka līgumu parakstīšanā abas puses ir ieguldījušas savu labo gribu.

Ārpolitikas institūta pētnieks Ivars Indāns uzskata, ka līgumu noslēgšana ir pozitīvi vērtējams fakts, jo starp valstīm ir risinājies dialogs. Līgumu noslēgšana, pēc Indāna domām, liecina arī par politiskās gribas izpausmi.

Indāns noslēgtos līgumus vairāk vērtē kā politisku soli, jo Latvijas un Krievijas sadarbību ekonomikā vairāk nosaka mūsu valsts dalība Eiropas Savienībā.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) ģenerāldirektors Jānis Leja uzsver, ka jebkura vienošanās starp divām valstīm ir nozīmīgs solis uz priekšu.

"Latvijas un Krievijas vienošanās par ekonomisko sadarbību un starpvaldību komisijas veidošanu pauž abu pušu labo vēlmi uzlabot sadarbību un ir papildus motivējošs faktors Latvijas un Krievijas uzņēmēju sadarbības veicināšanai, intensīvākai tirdzniecības attīstībai. Pēdējo gadu laikā daudzu jautājumu risināšana virzījusies gausi, tomēr uzskatu, ka abas noslēgtās vienošanās spēs mainīt šo situāciju, ļaus efektīvāk risināt ekonomiskās sadarbības jautājumus, kas iepriekš bijuši "iesaldēti"," sacīja Leja.

Viņš pozitīvi vērtē to, ka ar ekonomiskās sadarbības vienošanos paredzēts attīstīt mazo un vidējo uzņēmumu sadarbību, sadarbību starp tirdzniecības un rūpniecības kamerām un citām institūcijām. LTRK jau iepriekš pievērsusi uzmanību abu valstu uzņēmēju savstarpējo kontaktu apmaiņai un sadarbības veicināšanai. Leja pauda cerību, ka noslēgtā vienošanās sniegs jaunas iespējas Latvijas uzņēmējiem.

Jau ziņots, ka ekonomikas ministrs Aigars Štokenbergs (TP) piektdien Maskavā ar Krievijas ekonomikas attīstības un tirdzniecības ministru Germanu Grefu parakstīja Latvijas un Krievijas valdību vienošanos par ekonomisko sadarbību.

Abu valstu ministri arī vienojušies par Latvijas un Krievijas starpvaldību komisijas izveidošanu ekonomiskās, zinātniski tehniskās, humanitārās un kultūras sadarbības jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!