Foto: PantherMedia/Scanpix

Desmit mēnešu līdz nākamvasar gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām nav pietiekams laiks, lai balsotājiem ieviestu drošu un saprotamu vēlēšanu sistēma, turklāt pirms tās ieviešanas nepieciešamas atbilstošas izmaiņas likumdošanā, piektdienas rītā intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Informācijas un komunikāciju tehnoloģiju asociācijas (LIKTA) prezidente Signe Bāliņa.

"Ir jābūt saiknei starp elektoronisko un fizisko balsojumu. [..] Jautājums ir par to, kā izdosies nodrošināt balsojuma aizklātumu. Par to, vai tehnoloģiskās iespējas tā nodrošināšanai būtu pietiekamas, teorētiķi saka, ka nav, bet praktiķi ir drīzāk noraidoši," Latvijas Radio sacīja LIKTA vadītāja un piebilda - e-vēlēšanu sistēmai būtu jābūt arī cilvēkam draudzīgai un saprotamai, kas nozīmē arī to, ka vēlētājiem būtu ilgstoši jāstāsta par interneta balsojuma iespējām. 

Viņa izskaidroja - interneta balsošanas sistēmas koncepcija paredz, ka vēlētājs, kurš autorizējies ar elektroniskās identifikācijas karti vai drošu elektronisko parakstu, interneta vidē var nobalsot, pat vairākkārt mainot savu balsojumu. Ja vēlētājs tomēr pēc tam aiziet nobalsot uz iecirkni, elektroniskais balsojums tiktu dzēsts. Tomēr Latvijā līdz šim pieredzes, lietojot šādu sistēmu, nav bijis un nevar droši apgalvot, ka atlikušajā laikā šādu sistēmu varētu pagūt sagatavot.

"Desmit mēnešu posms nav pietiekams laiks, lai šo sistēmu sagatavotu, notestētu un un palaistu. Turklāt šādas sistēmas izveide paredz izmaiņas likumdošanā," sacīja Bāliņa.

Turklāt pašlaik Latvijā e-vēlēšanās gan varētu piedalīties mazāk nekā 100 tūkstoši cilvēku - patlaban Latvijā identifikācijas kartes ir ap 45 tūkstošiem iedzīvotāju, bet e-parakstu lieto vēl mazāk ļaužu, apliecināja Bāliņa.

Viņa arī pastāstīja, ka vairākas valstis, piemēram, Somija un Lielbritānija, ir atlikušas jautājumu par elektronisko vēlēšanu ieviešanu, kas varētu būt skaidrojams ar to, ka "tas ir sensitīvs jautājums un ir jābūt pārliecībai, ka viss notiek pareizi".

Jau vēstīts, ka uz nākamajā vasarā gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām iecerēts izveidot elektronisko balsošanas sistēmu, kuras izveides izmaksas tiek lēstas 700 000 latu apmērā.

Saskaņā ar Tieslietu ministrijas apkopoto informāciju, bez šiem 700 000 latu, kas nepieciešami pašas sistēmas izveidei, interneta vēlēšanu sistēmas uzturēšanai Satiksmes ministrijai nākamgad būs vajadzīgi 25 000 latu, bet 50 000 - katru nākamo vēlēšanu rīkošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!