Foto: AFI
Pastāv ļoti neliela iespēja, ka varētu izdoties savākt nepieciešamo parakstu skaitu referenduma ierosināšanai par pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem, ja tiks izsludināts otrs parakstu vākšanas posms, uzskata aģentūras LETA aptaujātie eksperti.

Politologs un Latvijas Universitātes (LU) profesors Juris Rozenvalds uzskata, ka bez politiskās apvienības "Saskaņas centrs" (SC) atbalsta diez vai varētu izdoties savākt nepieciešamo parakstu skaitu referenduma ierosināšanai, kaut arī šādu iespēju pilnībā noliegt nevar. Ja parakstu vākšanas otrais posms tiks izsludināts, tā iznākums būs atkarīgs arī no valdošās koalīcijas politiķu retorikas, akcentēja politologs. Viņš skaidroja, ka būtiski ir parādīt, ka nepilsoņu jautājums nodarbina arī koalīcijas politiķus un viņi no tā nenorobežojas.

Arī sabiedriskās politikas centra "Providus" pētniece un politoloģe Iveta Kažoka pauda viedokli, ka ir visai nelielas iespējas, ka varētu izdoties savākt nepieciešamo parakstu skaitu referenduma ierosināšanai par pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem. To pierāda arī tas, ka nebija tik vienkārši savākt parakstus referenduma ierosināšanai par krievu valodas statusu, savukārt nepilsoņu jautājums tiek vērtēts neviennozīmīgāk, turklāt daļa no cilvēkiem, kuri naturalizējušies, varētu neatbalstīt šādu ieceri.

Tomēr Kažoka uzsvēra, ka šī iniciatīva, lai arī kā to vērtētu, aktualizē nepilsoņu jautājumu sabiedrībā un šī diskusija tai nāks tikai par labu. Tomēr pagaidām esot maz ticams, ka šāda iniciatīva varētu veicināt kādu rīcību no politiķu puses, uzskata Kažoka.

Arī "Latvijas Faktu" vadītājs Aigars Freimanis uzskata, ka diez vai vajadzīgo parakstu skaitu varētu izdoties savākt bez SC līderu atbalsta. Šajā gadījumā izredzes savākt nepieciešamos parakstus varētu ietekmēt ar lielu resursu un arī cilvēkresursu palīdzību, un nav zināms, ka tie būtu pieejami referenduma iniciatoriem, ņemot vērā to, ka viņi pat bija palikuši parādā līdzekļus notāriem pirms parakstu iesniegšanas Centrālajā vēlēšanu komisijā.

Kā ziņots, "nepilsoņu referenduma" organizatori šonedēļ Centrālajā vēlēšanu komisijā iesniedza 12 779 parakstus ar mērķi rīkot referendumu par automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem.

Ja CVK atzīs, ka par likumprojektu ir savākti vismaz 10 000 derīgu parakstu un ka tas virzāms uz otro parakstu kārtu, tad vēl būs nepieciešams savākt 10% vēlētāju apliecinājumu. Ja tas izdosies, pirms tautas nobalsošanas par iniciatīvu lems Saeima.

Savukārt politiskās apvienības SC līderis Nils Ušakovs iepriekš izplatīja paziņojumu, kurā norādīja, ka neatbalstīs parakstu vākšanu referenduma ierosināšanai par pilsonības automātisku piešķiršanu visiem nepilsoņiem un nepiedalīsies arī referendumā, ja tāds notiks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!