Foto: AFP/Scanpix

Patlaban Āfriku pametušie Latviju izmanto kā tranzītvalsti nokļūšanai iecerētajā mītnes zemē, un agri vai vēlu Āfrikas "migrācijas fenomens" Latvijā kļūs redzamāks, šādu viedokli intervijā laikrakstam "Diena" pauž ilggadējais Latvijas ārlietu dienesta darbinieks Pēteris Ustubs, kurš kļuvis par Eiropas Savienības (ES) Ārējo attiecību dienesta Rietumāfrikas un Centrālāfrikas direktoru.

"Ir nepareizi uzskatīt, ka Latvijā nav migrācijas no Āfrikas kontinenta. Ja paskatītos robežsargu statistiku, ātri vien konstatētu, ka Āfrika tur ir un daudz, tikai migrācija nāk no cita virziena – Baltkrievijas vai Krievijas puses, nevis ES ietvaros. Vēlēšanās izmantot Latviju kā tranzītvalsti ir aktuāla problēma, līdz ar to agri vai vēlu arī Latvijā migrācijas fenomens kļūs redzamāks. Tie, kuri neizies Latvijai cauri tranzītā, agri vai vēlu kaut kur parādīsies, līdz ar to nevajadzētu būt pašapmierinātiem un sevi mānīt," klāsta Ustubs.

Viņš atzīmē, ka ES ir būtiski palīdzēt Āfrikas kontinentam, kur, iespējams, problēmu apjoms vēl nav līdz galam izprasts.

"Agri vai vēlu migrācija mūs sasniegs, arī nelegālā ieroču tirdzniecība – var jau teikt, ka tas nav aktuāli Latvijai, no otras puses, Latvija ar visa veida nelegālo tirdzniecību saskaras, tikai citos tranzīta ceļos. Latvija noteikti ir uz nelegālās tirdzniecības ceļu asīm, vienkārši pagaidām Āfrikas virziens nav tik izteikts," pauž ES Ārējo attiecību dienesta Rietumāfrikas un Centrālāfrikas direktoru.

Jau vēstīts, ES attīstības komisāra Andra Piebalga biroja vadītāja vietnieks, bijušais Latvijas diplomāts Ustubs kļuvis par ES Ārējo attiecību dienesta Rietumu un Centrālās Āfrikas direktoru. Ustubs augsto amatu izcīnījis, izturot nopietnu konkursu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!