Foto: Reuters/Scanpix
Aptuveni pirms nedēļās Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) nonācis kārtējais "leģionāru slimības" jeb legionelozes upuris – kāda sieviete, un līdz ar to saslimušo skaits sasniedzis 14, viens cilvēks jau miris. Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) Epidemioloģiskās drošības un sabiedrības veselības departamenta vadītājs Jurijs Perevoščikovs pieļauj, ka slimības uzliesmoja iemesls ir taupība – karstā ūdens temperatūras pazemināšana caurulēs, pirmdien informē laikraksts "Diena".

Legioneloze joprojām ir aktuāla. Pirmās ziņas par tās izplatību bija martā, taču "tagad bija otrais vilnis, un atkal pieauga interese", laikrakstam saka Perevoščikovs. Šogad Latvijā konstatēti 14 saslimšanas gadījumi, pēdējā saslimusī slimnīcā ievietota aptuveni pirms nedēļas. Viens slimnieks miris. Kopš marta LIC piecos Rīgas dzīvokļos karstā ūdens paraugā atklājis legionellu - baktēriju, kas izraisa šo slimību. Kad pēdējā saslimusī paciente izveseļosies, LIC varēs pārbaudīt arī viņas dzīvokli.

"Ne visi gadījumi saistīti ar Rīgu. Ir arī [legionelozes] gadījumi, kas saistīti ar ceļojumiem," saka Perevoščikovs. Veicot pārbaudes perēkļos, speciālistiem bija jānoskaidro, vai legionella vairojas caurulēs posmā, kas ir tieši konkrētajam dzīvoklim, vai arī kopējā apgādes sistēmā. Tādēļ apmeklēja arī siltuma mezglus. Trijos atklāja, ka problēma ir plašāka par vienu dzīvokli.

"Legionella izdzīvoja paņemtajos ūdens paraugos, kur temperatūra bija zem 50 grādiem," saka Perevoščikovs. Šī baktērija var savairoties no 20 līdz 45 grādu temperatūrā. Jautāts, kāpēc legioneloze kļuvusi aktuāla tieši šogad, ja iepriekšējos gados bija konstatēts tikai pa kādam gadījumam, Perevoščikovs saka - iespējams, tāpēc, ka taupības nolūkā pazemina karstā ūdens temperatūru.

LIC atklātie perēkļi dzīvokļos ir Maskavas, Grīvas, Salnas, Platā ielā, Varavīksnes gatvē. Tiesa, atrašanās līdzās šim dzīvoklim noteikti nenozīmē iespējamu saslimšanu, šo slimību nevar pārnest no cilvēka uz cilvēku. "Problēma arī nav saistīta ar konkrētiem perēkļiem. Mēs uzskatām - visur, kur temperatūra ir zemāka par 50 grādiem, legionella varētu savairoties un inficēt cilvēkus," saka Perevoščikovs.

Vairākām ēkām, kuros ir tā sauktie perēkļi, ir viens namu pārvaldnieks - Rīgas namu pārvaldnieks (RPN). Uzņēmuma preses sekretārs Krists Leiškalns saka - "vienā mājā tika veikta dezinfekcija, bet citās mājās tālāk neplānojam veikt. Cēlām augšā temperatūru visā ūdens sistēmā". Pilnīga dezinfekcija visā saimniecībā uzņēmumam nozīmētu "ciparu ar sešām nullēm", to nevarot atļauties. Leiškalns arī citē RNP valdes priekšsēdētāju Ervīnu Straupi: "Šobrīd tas tomēr vairāk vai mazāk uzskatāms par farmācijas uzņēmumu lobiju."

Pierādīts, ka neārstētos legionelozes gadījumos letalitāte ir 30, 40%, savukārt ārstēšanās gadījumos - līdz 10%, Eiropā vidēji ir 5-6% letalitāte, stāsta Perevoščikovs. Latvijā jaunākajam saslimušajam ir 23 gadi, vecākajam - 75. Pārsvarā saslimušie ir pusmūža vecuma. "Vienā perēklī bija divi saslimšanas gadījumi un viens pacients miris," atceras Perevoščikovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!