Liepājas rajona Embūtes pagasta pamatskolas skolēni un vecāki ir sašutuši par šīs mācību iestādes direktores Inetas Jurķes rīcību, pazemojot skolēnus, lai noskaidrotu, kurš piegānījis malkas kasti skolas pagrabā.
Embūtes pagasta padomes deputāta Imanta Remesa vēstulē Izglītības un zinātnes ministrijai, organizācijai "Glābiet bērnus" un Latvijas Televīzijai ne vien izklāstīts skolā notikušais, bet arī apšaubīta skolas direktores atbilstība ieņemamajam amatam.

Kā vēstulē norāda Remess, lai atrastu vainīgo un noskaidrotu, kurš dabiskās vajadzības nokārtojis malkas kastē skolas pagrabstāvā, "skolas direktore 26.aprīlī pēc ceturtās stundas visus skolniekus nostādīja līnijā, un, tā kā neviens labprātīgi neatzinās, tad visiem tika izdalītas tukšas sērkociņu kārbiņas un pavēlēts doties uz tualeti nokārtoties un kārbiņas piepildīt ar saviem izkārnījumiem un nodot skolas direktorei analīzes veikšanai". Kamēr tas netika izdarīts, neviens uz mājām neesot drīkstējis iet. Devītās klases zēni atteikušies to darīt, bet mazākie bailēs no soda pildījuši direktores rīkojumu. Daļa bērnu raudādami žēlojās, ka viņi nevar izpildīt šo rīkojumu, jo viņiem nebija nepieciešamības tobrīd nokārtoties, teikts vēstulē.

Nacionālā vides veselības centra direktora vietniece Vilma Martinova paskaidroja, ka šāda rīcība arī vērtējama kā neētiska, tāpēc atliek tikai nožēlot, ka skolas direktore pirms šāda "muļķīga lēmuma" pieņemšanas nav noskaidrojusi, vai ar šādas metodes palīdzību var noskaidrot, kurš bērns ir vainojams malkas kastes piegānīšanā. Liepājas rajona Izglītības pārvaldes priekšnieks Zigmunds Cinkus par šo gadījumu skolā nebija iepriekš informēts, taču atzina: ja vēstulē minētais atbilst patiesībai, šāda skolas direktores rīcība nekādā gadījumā nav attaisnojama.

Cinkus skolas direktores rīcību skaidroja kā izmisuma soli, jo pagājušā gada vasarā skolas sliktā tehniskā stāvokļa dēļ nebija zināms, vai tā turpmāk varēs darboties kā mācību iestāde. Tika pieņemts lēmums, ka skola turpmāk būs tikai vienā ēkā - vecajā muižā, kur tika ieguldīti līdzekļi tās sakārtošanā, taču joprojām skolā ir tikai sausās tualetes, kas nav normāli. Ēkā būtu nepieciešams veikt kapitālo remontu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!