Valdības pieņemtie grozījumi Satversmes 81.panta kārtībā ar valsts drošības dienestiem saistītos likumos neatbilst konstitūcijā noteiktajai prasībai pēc "neatliekamas vajadzības", Latvijas Televīzijas raidījumā "100.pants" sacīja Saeimas priekšsēdētājs Indulis Emsis (ZZS).
Tomēr, pēc Emša domām, ja valdība lēma minētos jautājumus Satversmes 81.panta kārtībā, tad tai bija savs pamatojums. Saeimas priekšsēdētājs uzskata, ka izmaiņas drošības iestāžu likumos bija neatrisināts, nevis neatliekams jautājums.

Emsis izprotot Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas "bažas", nododot likumu grozījumus parlamentam otrreizējai caurlūkošanai, un solīja, ka Saeima izskatīs prezidentes iebildumus.

Jau ziņots, ka Saeima ceturtdien nodeva izskatīšanai komisijām Vīķes-Freibergas otrreizējai caurlūkošanai nodotos grozījumus Nacionālās drošības likumā un Valsts drošības likumā.

Priekšlikumus grozījumiem likumos var iesniegs līdz 19.februārim plkst.15. Likumu otrreiz caurlūkos 1.martā.

Vīķe-Freiberga uzskata, ka grozījumi ar valsts drošību saistītajos likumos pieņemti pārlieku lielā steigā, nav iesaistīti ieinteresēto pušu pārstāvji, speciālisti un eksperti, kā arī nav dots pietiekams laiks, lai izvērtētu šādu iniciatīvu un izstrādātu priekšlikumus.

Saeima 1.februārī galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus vairākos ar valsts drošību saistītos likumos. Minēto likumu grozījumus iepriekš pieņēma valdība Satversmes 81.panta kārtībā, kas paredz Ministru kabinetam tiesības laikā starp Saeimas sesijām, ja neatliekama vajadzība to prasa, izdot noteikumus ar likuma spēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!