Ministru prezidents Indulis Emsis (ZZS) neatbalsta, lai tiktu prasītas kompensācijas Krievijai par komunistiskajā režīmā Latvijai nodarītajiem zaudējumiem, jo atzīst, ka pozitīvu risinājumu šajā jautājumā panākt nav reāli.
Diskusija ar Induli Emsi Latvijas radio 2004.gada 15.oktobrī

Šodien intervijā Latvijas Radio Emsis sacīja, ka valdība neplāno "kādus soļus šajā virzienā, jo grūti ir iedomāties, kādi soļi varētu būt". Valdības vadītājs ir strādājis komisijā, kas aprēķināja Padomju armijas nodarītos zaudējumus Latvijai, "tomēr labāk no tā nepalika".

Emsis uzskata, ka, vēloties no Krievijas piedzīt kādas kompensācijas, Latvija varētu "iestigt garā retorikā", kas kavētu veikt citus daudz nepieciešamākus darbus, piemēram, apgūt Eiropas fondu līdzekļus. "Labāk strādāt virzienā, kur nauda ir pieejama. Nav jāmēģina spriest, kas būtu, ja būtu," sacīja valdības vadītājs.

Premjers ir pārliecināts, ka materiālas kompensācijas no Krievijas "nav perspektīva joma". Šim viedoklim piekrītot arī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Tāpēc Emsis ir pārliecināts, ka labāk ir strādāt tajos virzienos, kuros rezultāti ir sasniedzami un dod labumu sabiedrībai.

Jau ziņots, ka Valsts prezidente, vakar uzrunājot politiski represētos, vēsturniekus un žurnālistus, aicināja Latviju meklēt iespējas vērsties starptautiskajās tiesās par izsūtīto iedzīvotāju izciesto spaidu darbos padomju režīma nometnēs.

Valsts vadītāja arī aicināja represētos pilsoņus dokumentēt savas liecības, lai "iegūtu juridiski neapstrīdamus materiālus, uz kuru pamata būtu iespējams daudz ko darīt".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!