Viens no iespējamajiem risinājumiem ceļu satiksmes drošības uzlabošanā varētu būt aizliegums Latvijā izmantot vecas un jaudīgas automašīnas, šodien pēc tikšanās ar policijas un Ceļu satiksmes drošības direkcijas vadību atzina Ministru prezidents Indulis Emsis (ZZS).
Premjers norādīja, ka šāda ideja izteikta jau iepriekš. Šādas - vecas un jaudīgas - automašīnas varētu aizliegt ievest Latvijā vai uzlikt tām papildu nodokļu slogu.

"Nekas nav kaitīgāks par vecu un jaudīgu automašīnu, kas noved jauniešus līdz zārkam. Nav ko braukt ar lidojošiem zārkiem," sacīja Emsis.

Kā žurnālistus informēja premjers, tikšanās laikā ar Ceļu policijas priekšnieku Visvaldi Puķīti un Ceļu satiksmes drošības direkcijas vadītāju Andri Lukstiņu apspriesti vairāki būtiski jautājumi situācijas uzlabošanai uz Latvijas autoceļiem. Pārrunāti iespējamie risinājumi autovadītāju kontroles un ceļu drošības uzlabošanai.

Pēc premjera teiktā, ir jāpārskata valsts ceļu satiksmes drošības programma un bojā gājušo skaits avārijās jāsamazina jau tuvāko gadu laikā, nevis līdz 2009.gadam, kā to paredz programma.

Kā atzina Puķīte, ik gadus avārijās uz Latvijas autoceļiem iet bojā 400 cilvēki.

Emsis sacīja, ka viens no pirmajiem uzdevumiem ir automātisko fotografēšanas iekārtu iegāde, kas Ceļu policijai ļautu efektīvāk kontrolēt braukšanas ātruma pārkāpumus. Līdz ar to tiktu izvietotas speciālas ceļa zīmes, kas brīdinātu, ka šajā ceļa posmā braukšanas ātrums tiek kontrolēts automātiski.

Premjers uzsvēra, ka ir gatavs pats personīgi valdībā runāt par nepieciešamo līdzekļu atvēlēšanu šādu iekārtu iegādei.

Kā nākamo risināmo jautājumu Emsis minēja gājēju un velosipēdistu celiņu nodalīšanu no ceļa braucamās daļas. Šāds pasākums būtu jāveic ceļu bīstamajos posmos.

Pēc premjera domām, būtiski ir jau tuvākajā laikā ierīkot gājēju pārejas uz Jūrmalas šosejas.

Tāpat Emsis vēlas dialogu ar izglītības un zinātnes ministru par iespēju sākumskolas klasēs ieviest ceļu satiksmes drošības priekšmetu. Skolēni šī priekšmeta apguves noslēgumā varētu iegūt velosipēdista braukšanas tiesības.

Savukārt vidusskolās skolēni varētu apgūt automašīnas vadīšanas iemaņas un, beidzot skolu, saņemt arī autovadītāja apliecību.

Ministru prezidents arī ierosina ieviest Satiksmes ministrijā īpašu tālruņa līniju, lai ikviens autovadītājs varētu ziņot par agresīviem braucējiem vai par vadītājiem, kuri rupji pārkāpj satiksmes noteikumus. Balstoties uz šādu informāciju, šos autovadītājus varētu aizturēt policija.

""Atsaldētie" ir jāizķer," sacīja Emsis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!