Foto: LETA
Bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aivars Endziņš, visticamāk, atteiktos kandidēt uz Valsts prezidenta amatu, un pašlaik neviens politiskais spēks viņam šādu priedāvājumu arī nav izteicis. Viņš arī uzskata, ka pašreizējā valdošā koalīcija ir pārāk sadrumstalota, tāpēc tās spēja vienoties par kopīgu kandidātu ir apšaubāma.

Intervijā Latvijas Radio trešdien Endziņš atzina, ka nav saņēmis priekšlikumu kļūt par Valsts prezidenta amata kandidātu. Vienlaikus Endziņš atgādināja par apvienības "Saskaņas centrs" Saeimas frakcijas vadītāja Jāņa Urbanoviča kādā intervijā teikto, ka SC nekad nav atsaukusi savu rezidenta amata kandidātu. Iepriekšējās prezidenta vēlēšanās SC šim amatam virzīja Endziņu.

Tomēr bijušais ST priekšsēdētājs uzskata, ka "jādod iespēja citiem", un pats cienījamā vecuma dēļ, visdrīzāk, no iedāvājuma pretendēt uz augsto amatu atteiktos.

Endziņš apšaubīja valdošās koalīcijas spēju vienoties par vienu Valsts prezidenta amata kandidātu, taču, viņaprāt, Latvijā ir pietiekami daudz cilvēku, kas varētu ieņemt šo amatu.

Konstitucionālo tiesību eksperts arī norādīja, ka, viņaprāt, cienīgs pretendents būtu pašreizējais Valsts prezidents Valdis Zatlers. Endziņš pieļāva, ka Zatlers, nākot klajā ar iniciatīvu par prezidenta pilnvaru stiprināšanu Satversmē, ir savā veidā pieteicis savu pozīciju arī jautājumā par iespējamo atkārtotu kandidēšanu. Tomēr eksperts atzina, ka pašreizējam prezidentam vajadzētu skaidrāk paust savu pozīciju par iespējamu kandidēšanu uz otro termiņu.

Endziņš uzskata, ka Latvijā ir nobriedusi situācija, kad būtu jādiskutē par pamatlikuma reformu.

Jau vēstīts, ka viens no koalīcijas partneriem apvienība "Vienotība" par vienu no spēcīgākajiem kandidātiem Valsts prezidenta amatam uzskata pašreizējo prezidentu Zatleru, bet ir apspriedusi arī Levita un Eiropas Komisijas attīstības sadarbības komisāra Andra Piebalga kandidatūras.

Savukārt otra koalīcijas partnere Zaļo un Zemnieku savienība atzinusi, ka tajā nav vienprātības par atbalstu Zatleram. Tāpēc pirms galīgā viedokļa formulēšanas par Zatleru pēc ZZS pasūtījuma tiek veikts pētījums, kā "Zatlers kotējas citu kandidātu vidū", kuru vārdi līdz šim izskanējuši publiskajā telpā.

Pats Zatlers pagaidām nav skaidri paziņojis par savu gatavību kandidēt uz otro termiņu, solot to izdarīt aprīlī.

Kā iespējamā pretendente prezidenta amatam minēta arī Valsts kontroliere Ingūna Sudraba un Anna Žīgure.

Valsts prezidents parlamentam jāvēlē maija otrajā pusē, jo Zatlera pilnvaru termiņš beidzas jūlija sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!