Foto: F64

Jaunais Eiropas Padomes (EP) cilvēktiesību komisārs Nils Muižnieks, kas darbu sāks aprīlī, savu uzmanību pievērsīs mazaizsargātām sabiedrības grupām, kā arī viņa uzmanības lokā būs sociālie tīkli.

Muižnieks otrdien tikās ar Saeimas spīkeri Solvitu Āboltiņu ("Vienotība") un EP Parlamentārās Asamblejas Latvijas delegācijas pārstāvjiem.

Muižnieks pastāstīja, ka komisāram nevajadzētu dublēt darbu, kas jau tiek darīts citās cilvēktiesību uzraudzības iestādēs, bet jāpievērš uzmanība mazaizsargātajām sabiedrības grupām.

"Ir skaidrs, ka ekonomiskā krīze ir iedragājusi cilvēktiesības daudzās Eiropas Padomes dalībvalstīs. Tā īpaši smagi ir skārusi mazaizsargātās cilvēku grupas, kurām jāpievērš pastiprināta uzmanība, piemēram, čigāniem, bēgļiem," sacīja Muižnieks.

Viņa uzmanības lokā būs arī sociālie tīkli. Jau pašlaik varot vērot jauno tehnoloģiju ietekmi, ko varot izmantot, lai sabiedrība mobilizētos destruktīvām darbībām. "Taču vienlaikus tās ļauj cilvēktiesību aizstāvjiem un demokrātiem pulcēties un biedroties, un es domāju, ka īpaši cilvēktiesības un jaunie sociālie mediji būs manā uzmanības lokā," norādīja Muižnieks.

Cilvēktiesību tiesa pašlaik ir ārkārtīgi noslogota, un izskatīšanu gaida daudzas lietas, līdz ar to viens no komisāra uzdevumiem ir mēģināt novērst problēmas, kas rada sūdzības tiesā.

Vērtējot līdzšinējā komisāra Tomasa Hammarberga darbu, Muižnieks atzina, ka līdzšinējais komisārs ir lieliski strādājis un pašlaik jau ir iekarojis autoritāti un nostiprinājis institūcijas struktūru. "Līdz ar to man būs daudz vieglāk strādāt nekā viņam, kad viņš sāka strādāt. Iestrāžu ir daudz un labas, kuras man tagad jāpilda," pastāstīja Muižnieks.

Februāra vidū viņš vairākas dienas strādās kopā ar Hammarbergu, lai tuvāk iepazītos ar jauno darbu, kā arī kolektīvu.

Āboltiņa norādīja, ka Muižnieka ievēlēšana EP cilvēktiesību komisāra amatā ir milzīgs panākums, kuru var realizēt vien tad, ja visas valsts institūcijas kopīgi strādā un ja ir kandidāts ar attiecīgajām kvalifikācijām un lielu pieredzi šajos jautājumus.

"Mēs no Muižnieka kunga arī sagaidām objektīvu vērtējumu ne tikai oficiālās reizēs, bet arī tad, kad būs iespēja tikties ar deputātiem un dalīties pieredzē problēmās, lai mēs šo pieredzi varētu izmantot," klāstīja Āboltiņa.

EP Cilvēktiesību komisāra uzdevums ir veicināt informētību un zināšanas par EP cilvēktiesību instrumentos nostiprinātajām cilvēktiesību normām un cieņu pret tām, nedublējot EP uzraudzības mehānismu darbu.

Cilvēktiesību komisāru ievēlē uz sešiem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!