Foto: AFP/Scanpix
No Latvijas ievēlētie Eiropas Parlamenta (EP) deputāti savā piecu gadu pilnvaru termiņa laikā paspēj sev "sarūpēt" aptuveni 1000 eiro lielu piemaksu pie vecuma pensijas, svētdien, 11. maijā ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "de Facto".

Turklāt, ja deputāts EP aizvadījis vairākus pilnvaru termiņus, attiecīgi pieaug arī piemaksa pie pensijas. To bijušie EP deputāti var saņemt, sasniedzot 63 gadu vecumu.

EP deputātu atalgojums ir 6250,37 eiro pēc nodokļu nomaksas, taču izdevumus par ceļu, uz Briseli un Strasbūru, tostarp biznesa klases aviobiļetēm, sedz EP. Arī viesnīcas izdevumus, tēriņus par maltītēm un citām vajadzībām viņiem sedz - par katru Briselē vai Strasbūrā pavadīto dienu EP deputāti saņem dienasnaudu 304 eiro apmērā, bet par komandējumiem ārpus ES - 152 eiro apmērā. Tiesa gan, tādā gadījumā viesnīcas izdevumus viņiem sedz atsevišķi.

Tomēr arī tie nav vienīgie labumi, ko saņem EP deputāti - mēnesī ikviens deputāts saņem 4 299 eiro, lai nopirktu datortehniku, rakstāmpiederumus, samaksātu par sakaru un pasta izdevumiem. Par šīs naudas izlietojumu deputātiem nav jāatskaitās.

EP deputāti paši var izraudzīties sev darbiniekus - šo  izmaksu segšanai pieejamā maksimālā summa ir 21 209 eiro mēnesī. Palīgu skaits nav ierobežots. EP mājaslapā "de Facto" izpētījis, ka Latvijas EP deputātu algoto darbinieku skaits ir krasi atšķirīgs, piemēram, Aleksandrs Mirskis algo tikai divus palīgus, kamēr Tatjana Ždanoka - veselus vienpadsmit. Abi politiķi atkārtoti kandidē EP vēlēšanās.

Tajās kandidē arī Latvijas EP deputāte Inese Vaidere, kura pērn bieži devusies komandējumos uz tālām zemēm, tostarp Mjanmu un Indiju. Latvijas Sociālistiskās partijas pārstāvis Alfrēds Rubiks ceļojis uz Krieviju un Kazahstānu, savukārt pārējie Latvijas eiroparlamentārieši, izņemot Kārli Šadurski un Ivaru Godmani, lielākoties apmeklējuši ES valstis.  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!