Saeima ceturtdien nodeva izskatīšanai komisijās grozījumus likumā par pašvaldību, Saeimas un Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kas ļauj tajās kandidēt eiroparlamentāriešiem, nosakot, ka viņi zaudē EP mandātu tikai ievēlēšanas gadījumā.
Līdz šim EP deputāti varēja startēt Saeimas vai pašvaldību vēlēšanās tikai tad, ja jau pirms vēlēšanām atteicās no EP deputāta mandāta.

Likumu grozījumi paredz noteikt, ka personai, kura ir EP deputāts un kura kandidē pašvaldību vēlēšanās, tiek anulēts EP deputāta mandāts, ja minētā persona tiek ievēlēta pašvaldības domē (padomē) vai Saeimā.

Tāpat likuma grozījumi paredz, ka ik pēc 20 gadiem, kad sakritīs EP un pašvaldību vēlēšanas, tās tiks rīkotas vienlaicīgi, tādējādi samazinot vēlēšanu rīkošanai nepieciešamos administratīvos un finanšu resursus. Vēlēšanu apvienošanas rezultātā, tikšot veicināta vēlētāju aktivitāte gan EP vēlēšanās, gan pašvaldību vēlēšanās.

Grozījumi Saeimas vēlēšanu likumā arī paredz, ka nodrošinātas ieslodzījumā esošo personu tiesības piedalīties Saeimas vēlēšanās, tādējādi veicinot cilvēktiesību īstenošanu atbilstoši starptautiskajā saistībām, kuras uzņēmusies Latvija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!