Foto: AFI
Partijas "Pilsoniskā savienība" (PS) valdes priekšsēdētājs, partiju apvienības "Vienotība" valdes priekšsēdētājs un Rīgas domes (RD) deputāts Ģirts Valdis Kristovskis no Eiropas Parlamenta (EP) saņēmis oficiālu apstiprinājumu, ka pabalsts, kas viņam piešķirts sakarā ar EP deputāta mandāta (2004–2009.) izbeigšanos, ir likumīgs un to piešķir visiem EP deputātiem pēc viņu pilnvaru beigām, portālam "Delfi" pavēstīja PS pārstāvji.

EP atkārtoti norādījis, ka pabalsta piešķiršanas pamats ir EP Deputātu statusa noteikumu 77.panta 2.paragrāfs. Uz šo noteikumu pamata bijušais EP deputāts Kristovskis saņēma pabalstu laikā no 2009.gada 1.augustam līdz 2010.gada 31.janvārim. EP pabalsts sastādīja 754,33 latus mēnesī pēc nodokļu nomaksas. Kopš šī gada janvāra Kristovskis pabalstu nesaņem.

Maija sākumā, izvērtējot Kristovska tiesības saņemt EP deputāta pārejas pabalstu, Zvērinātu advokātu birojs atzina, ka Kristovskis pagaidu (pārejas) pabalstu ir saņēmis likumīgi, neatkarīgi no tā, vai saņēma atalgojumu RD vai arī bija no tā atteicies.

Zvērinātu advokātu birojs norādīja, ka, ja Kristovskis nebūtu atteicies no RD atalgojuma, tad EP jebkurā gadījumā bijušajam deputātam izmaksātu tāda apjoma pabalstu, lai ienākumu summa sasniegtu noteikto apjomu – 1047 latus mēnesī pirms nodokļu nomaksas.

Šāda kārtība pabalsta saņemšanai saistībā ar deputāta darbības izbeigšanos paredzēta, lai nodrošinātu bijušajiem EP deputātiem noteiktu ienākumu līmeni zināmā laika posmā pēc EP deputātu pienākumu pildīšanas.

Kristovskis uzskata, ka jau vairākkārt ir pārliecinoši atspēkojis medijos izskanējušos Tautas partijas Jaunatnes organizācijas (TPJO) izvirzītos pārmetumus par nepamatotu vai nelikumīgu EP pabalsta saņemšanu.

Par TPJO pirms pusgada Eiropas birojam krāpšanas apkarošanai (OLAF) pieprasīto pārbaudi Kristovska EP pabalsta lietā OLAF nav informējusi ne Kristovski, ne PS.

"Vienotības" un PS vadītājs ir pārliecināts, ka OLAF pārbaude, ja tāda tiešām notiek, pārliecinoši atspēkos TPJO pārmetumus. Kristovskis TPJO apvainojumus saista ar vēlēšanu tuvošanos un TP centieniem nomelnot politiskos konkurentus.

Par darbu PS un "Vienotības" valdē Kristovskis atalgojumu nesaņem. Kristovska darbība RD, atbilstoši likumā noteiktajam, notiek no pamatdarba brīvajā laikā. Turklāt Kristovskis politisku motīvu dēļ no atalgojuma RD ir atteicies jau kopš deputāta darbības uzsākšanas pagājušā gada jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!