Foto: DELFI
Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologi izmeklēšanas laikā noskaidrojuši, ka visi 17 saslimušie cilvēki festivāla "Positivus" laikā uzturā lietojuši SIA "TurKebab" produkciju, portālu "Delfi" informēja SPKC.

Saslimušajiem cilvēkiem saslimšanas simptomi (slikta dūša, vemšana, vājums, dažiem caureja, sirds klauves, galvas sāpes, svīšana) parādījās vidēji četras līdz piecas stundas pēc vistas un vistas un liellopu gaļas kebaba lietošanas uzturā.

No pasākuma norises vietas slimnīcā nogādāti 15 slimnieki (trīs cilvēki atteicās no hospitalizācijas) – 10 Vidzemes reģionālajā slimnīcā, četri Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) stacionārā "Latvijas infektoloģijas centrs" (LIC) un viens Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā.

Izanalizējot informāciju, kas savākta kopā ar Pārtikas un veterināro dienestu (PVD), SPKC epidemiologi secina, ka saslimušie visdrīzāk inficējušies ar piesārņotu pārtiku, kas saturējusi mikroorganismus un to izdalītos toksīnus.

Pārtikas produktu mikrobioloģisko analīze turpinās, tomēr minēto secinājumu ļauj izdarīt primārie analīžu rezultāti, slimnīcā nogādāto cilvēku saslimšanas simptomi, kā arī kebabu tirdzniecības vietā konstatētie higiēnas un pārtikas sagatavošanas un uzglabāšanas pārkāpumi, norāda epidemiologi.

Minētie fakti liecina, ka ēdiena gatavošana un realizācija "TurKebab" tirdzniecības vietā bija saistīta ar nopietnu risku klientu veselībai. Tāpat jāatzīmē, ka pēc "TurKebab" darbības apturēšanas un trūkumu novēršanas neviens inficēšanās gadījums festivāla dalībniekiem netika reģistrēts.

SPKC epidemiologi uzskata, ka slimnīcā nogādātie pacienti bija vissmagāk saslimušie, un neizslēdz, ka cilvēki ar vieglākām saslimšanas formām pie mediķiem, iespējams, nemaz nevērsās un nodarbojās ar pašārstēšanos vai devās ārstēties mājās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!