Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāts skaidro, ka nākamgad ERAF līdzfinansētie projekti tiks turpināti un līdzekļi tiem vēl tiks piešķirti.
Sekretariāta 2008.gadam plānotā pamatbudžeta kopējā summa – 2,173 miljoni latu – ir par 1,078 miljoniem mazāka salīdzinājumā ar 2007. gada pamatbudžetu.

Sekretariāta kopējais budžets veidojas no trīs budžeta programmām. Pirmo programmu veido pamatbudžets – e-pārvaldes un informācijas sabiedrības attīstības politikas koordinācijai piešķirtie valsts budžeta līdzekļi. Otrā programma paredz finansējumu Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansētiem projektiem un pasākumiem, un trešā – Elektronisko iepirkumu valsts aģentūras attīstībai.

Sekretariāta kā valsts pārvaldes iestādes funkcijas raksturo pamatbudžets, ko 2007. gadā veidoja sekretariāta administratīvie izdevumi, valsts investīcijas valsts informācijas sistēmu izstrādei un uzturēšanai un valsts noslēgtais līgums par Latvijas Pasta droša e-paraksta pakalpojuma ieviešanas veicināšanu, apmaksājot 50 000 droša e- paraksta viedkaršu iepirkumu valsts pārvaldes un pašvaldību iestāžu darbiniekiem.

Pārejot uz 2008. gada budžetu un ievērojot izvirzītos inflācijas apkarošanas un taupības uzdevumus, valdība nolēma nākamajā gadā neatbalstīt valsts un pašvaldību darbiniekiem plānoto droša e-paraksta iepirkumu, kam sekretariāta budžetā bija plānoti 800 tūkstoši latu. Tādējādi sekretariāta budžets ir samazināts par attiecīgo summu.

Kopš ir pieejami struktūrfondu līdzekļi, valsts vairs nepiešķir investīcijas nevienai citai ministrijai, izņemot Reģionālās attīstības un pašvaldības lietu ministriju, kura līdzekļus novirza reģionu attīstībai. Līdz ar to šī kapitālizdevumu daļa sekretariāta pamatbudžetā ir samazinājusies par 600 tūkstošiem latu.

2006. un 2007. gadā sekretariāts aktīvi piedalījās ERAF projektu koordinēšanā un vienu kopējā budžeta programmu veidoja ERAF finanšu līdzekļi. Taču nākamais struktūrfondu apguves periods sāksies tikai 2008.gadā, tāpēc tagad, pirms nav izvērtēti struktūrfondu projekti, kuros piedalīsies sekretariāts, nav iespējams plānot finansējumu 2008. gada budžetā.

Finansējums ERAF projektu īstenošanai sekretariātam tiks piešķirts tikai nākamajā gadā, pēc tam, kad tiks izvērtēti projekti un būs zināms to īstenošanai nepieciešamie līdzekļi. Tā kā sekretariāts ir jauna valsts pārvaldes iestāde, un, pirms diviem gadiem, kad sekretariāts sāka savu darbību, tā budžets tika veidots no nulles – sekretariātam nebija veco, nenosegto pozīciju, kas varētu būt ministrijām, kurām budžeta bāzes izdevumi izveidojas ilgstošā laika periodā, norāda sekretariāts.

Sekretariāts aktīvi strādā pie tā, lai ar optimāliem līdzekļiem panāktu maksimālu efektivitāti, tāpēc uzskata, ka nav pamatoti pieprasīt apjomīgus budžeta līdzekļus, ja šo efektivitāti var sasniegt ar informācijas un komunikācijas tehnoloģiju pielietojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!