Par godu Latvijas iestājai Eiropas Savienībā (ES) paredzētos svētku pasākumus Rīgā Ārlietu ministrija (ĀM) bez konkursa uzticējusi rīkot SIA "BDG Koncerts" producentei Brigitai Rozenbrikai, kas piedāvā visu noorganizēt par 126 616 latiem, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) informācija.
ĀM preses sekretārs Rets Plēsums skaidroja, ka konkurss ES svētku pasākumu rīkošanai nav noticis laika trūkuma dēļ. "Ja mēs būtu rīkojuši konkursu, producenta izvēles process būtu ildzis līdz jūlijam," apgalvoja ĀM pārstāvis.

Likums "Par iepirkumu valsts vai pašvaldību vajadzībām" nosaka, ka sarunu procedūru pasūtītājs drīkst izvēlēties, ja ir izveidojusies situācija, kurā laika ierobežojuma dēļ nav iespējams rīkot atklātu vai slēgtu konkursu.

Kā ziņots, uzaicinājumu 2004.gada 1.maijā kļūtu par pilnvērtīgu ES dalībvalsti Latvija saņēma vēl 2002.gada 13.decembrī, bet referendums par valsts dalību ES notika pagājušā gada 20.septembrī.

Sarunu procedūra ar Rozenbriku izsludināta tikai šā gada 6.februārī, bet lēmums pieņemts 23.februārī. Kavēšanās iemeslus neviens ĀM pārstāvis aģentūrai LETA nespēja paskaidrot.

Pēc Plēsuma teiktā, producentu izraudzījās īpaša komisija, kurā iekļauti ne vien ĀM, bet arī citu ministriju un Rīgas domes pārstāvji. Rozenbrika esot izvēlēta viņas pieredzes, kā arī organizatorisko un māksliniecisko spēju dēļ, skaidroja ĀM pārstāvis. "Šai producentei ir liela pieredze - viņa strādājusi tādos lielos projektos kā "Rīga 800" un Eirovīzija," norādīja Plēsums.

Plēsums uzsvēra, ka kandidāta izraudzīšana notikusi saskaņā ar likumu un IUB vadībā. Birojs aģentūrai LETA apliecināja, ka producenta izraudzīšanai tika piemērota sarunu procedūra, kas noritēja saskaņā ar Iepirkuma likumu.

Neapmierinātību ar šādu ĀM rīcību jau izteikusi SIA "IMI Šovs", kuras valdes priekšsēdētājs Imants Vanzovičs aģentūrai LETA atzina, ka arī viņa uzņēmums bija gatavs piedalīties ES pasākumu rīkošanā.

Izlasot sludinājumu IUB mājas lapā, Vanzovičs sazinājies ar Plēsumu un informējis, ka arī viņiem ir piedāvājums. Kā stāstīja "IMI Šovs" vadītājs, IUB lapā publiskotajā tekstā trūkusi informācija par to, kas īsti nepieciešams, turklāt līdz piedāvājuma iesniegšanai bija palikušas apmēram trīs dienas. Tomēr "IMI Šova" pārstāvji sagatavojuši visas dienas programmu, paredzot arī nakts šovu uz ūdens, un aiznesuši to uz ĀM.

Pēc Vanzoviča teiktā, bijuši arī kuriozi. Sieviete, kas pieņēmusi piedāvājumu, to reģistrējusi kā iesniegtu plkst.10.25, lai gan bijis plkst.9.25 - piedāvājums bija jāiesniedz līdz plkst.10. Pēc tam ātri saņemta atbilde, ka piedāvājums noraidīts, jo tas nav atbildis mākslinieciskajai koncepcijai.

"Sapratu, ka neviens nevēlams cilvēks pie šiem kultūras projektiem netiek pielaists un tiks atšūts visiem iespējamiem līdzekļiem," sacīja Vanzovičs, secinot, ka Latvijai ekskluzīva ir nevis piedāvātā programma, bet gan konkrēta persona.

Taujāts, ko par 126 600 latiem iespējams noorganizēt, Vanzovičs minēja līdzību ar dzimšanas dienas torti - tam, kuram naudas ir vairāk, tā iznāk lielāka un biezāka, kam naudas mazāk - torte ir pieticīgāka. Atzīstot, ka nezina Rozenbrikas ieceres un programmu, Vanzovičs vērtēja, ka šī summa ir "diezgan normāla". Viņš šovu būtu gatavs sarīkot par 70 000-80 000 latu.

"IMI Šovs" bija iesniedzis sūdzību IUB, taču sūdzību izskatīšanas komisija pārkāpumus nesaskatīja un nolēma ļaut ĀM slēgt līgumu ar uzaicināto kandidātu - Rozenbriku. Komisijas gan vairs nevērtēja, cik pamatota bijusi Rozenbrikas izvēle, bet gan to, vai sarunu procedūras laikā nav pieļauti pārkāpumi. Tomēr IUB komisijas atzinumā minēts, ka saskaņā ar likumu "Par iepirkumu valsts vai pašvaldību vajadzībām", ĀM "nebija jāpieņem neviena cita kandidāta pieteikums, pretējā gadījumā pasūtītājs apšauba tikai uzaicinātā kandidāta iespējas sniegt konkrēto pakalpojumu".

Kā aģentūrai LETA sacīja Rozenbrika, uzaicinājumu uz sarunu procedūru viņa saņēmusi no ĀM, tāpēc jebkurš jautājums par izvēles procedūru uzdodams ministrijai.

Rozenbrika skaidroja, ka par 126 616 latiem tiks organizēts lielkoncerts 11.novembra krastmalā 30.aprīļa vakarā, ES karoga pacelšana 1.maijā un pārējie ES valstu vēstniecību un kultūras pasākumi Doma laukumā, kas šajā dienā ilgšot no plkst.11.30 līdz plkst.21.10. Rozenbrika uzsvēra, ka programma būs ļoti plaša, tomēr to vēl neatklāja. Plašāku informāciju par pasākumiem un detalizētu tāmi Rozenbrika solīja sniegt preses konferencē nākamnedēļ.

Tiesa, nepieciešamās summas ĀM rīcībā pagaidām nemaz nav. Kā aģentūrai LETA atzina ĀM Preses dienesta pārstāvis Nils Josts, sākotnēji ar valdības lēmumu ĀM piešķirti tikai 20 000 latu, kas paredzēti pasākumu organizēšanai, galvenokārt 30. aprīlī un 1.maijā plānotajām svinībām. Viņš uzsvēra, ka šī summa ir pārāk neliela, tādēļ šobrīd tiek piesaistīti sponsori. Lai pasākumi būtu pietiekami krāšņi, ĀM cer savākt 126 000 latu, kas esot šo pasākumu "optimistiskā tāme".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!