Foto: Publicitātes attēli
Ar līdzšinējo regulējumu cietumniekiem nav iespējams nodot izlietoto dzērienu iepakojumus depozītu sistēmā, pavēstīja Ieslodzījuma vietu pārvaldē (IeVP).

IeVP pārstāve Ksenija Vītola uzsver, ka depozīta sistēmas darbību visā Latvijas teritorijā atbilstoši normatīvo aktu prasībām nodrošina depozīta sistēmas operators.

Savukārt kritērijs, lai izvērtētu, vai pārdevējam ir pienākums pieņemt izlietoto dzērienu depozīta iepakojumu no galalietotāja, ir normatīvajos aktos regulētā tirdzniecības zāles platība. Saskaņā ar Iepakojuma likumā noteikto, Ieslodzījuma vietās izvietotu komersanta veikalu platība nav tik liela, lai komersantam būtu pienākums nodrošināt depozīta iepakojuma pieņemšanu ieslodzījuma vietu veikalos.

Taču jāņem vērā fakts, ka šobrīd Latvijas cietumos atrodas aptuveni 3200 ieslodzītie un ap 71% no tiem iepērkas ar cietuma administrācijas starpniecību, attiecīgi arī depozīta iepakojums būtu jāpieņem kamerās cietuma administrācijai un neskarts jānogādā uz veikalu telpām.

Jāņem vērā arī tas, ka normatīvais regulējums aizliedz ieslodzītajiem glabāt pie sevis skaidru naudu - izņēmums ir notiesātie, kuri sodu izcieš atklātajos cietumos. Savukārt taromātos persona par nodotajām iepakojuma vienībām saņem nepersonificētu depozīta kuponu, kas pilda maksāšanas līdzekļa funkciju, un nav pieļaujams, ka ieslodzītie glabātu pie sevis skaidrai naudai pielīdzināmus čekus.

Ņemot vērā minēto, depozīta sistēmas ieviešanai ieslodzījuma vietās, būtu nepieciešams risinājums izlietotā iepakojuma jeb taras uzglabāšanai līdz tās nodošanai, citas norēķinu sistēmas ieviešana, papildu personāla piesaiste, un lai to visu īstenotu - attiecīgi arī papildu finansējuma nepieciešamība. Taču minētais ietver vairākas problēmas, jo nebūtu pieļaujama situācija, ka kamerās, kurās ieslodzītie lielākoties uzturas, ilgstoši tiktu uzglabāta izlietotā tara gan ierobežotās telpas platības dēļ, gan higiēnas nosacījumu, gan drošības risku dēļ.

Attiecīgi, ir nepieciešams paredzēt no pārējās sabiedrības atšķirīgu regulējumu, jo šobrīd spēkā esošais normatīvais regulējums neparedz kārtību depozīta iepakojuma pieņemšanai no ieslodzītām personām ieslodzījuma vietu veikalos vai arī izņēmumu, ka likumā noteiktā kārtība neattiecas uz ieslodzījuma vietu tirdzniecības vietām.

Lai risinātu šo situāciju, ir nepieciešami grozījumi Iepakojuma likumā, paredzot izņēmumu, ka depozīta sistēmu nepiemēro dzērienu iepakojumam, kuru kopā ar dzērieniem pārdod ieslodzījuma vietās. Šobrīd ir pabeigta sabiedriskā apspriešana un notiek likuma grozījumu starpministriju saskaņošanas process.

Likums paredzēs izņēmumu, ka uz ieslodzītajiem neattiecas depozīta sistēma. Jo cietumos to nav iespējams drošā veidā ieviest.

Depozīta sistēma Latvijā darbojas no 2022.gada 1.februāra. To nodrošina SIA "Depozīta Iepakojuma Operators".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!