Foto: LETA
Eiropas Parlamenta (EP) lielākās Eiropas Tautas partijas grupas priekšsēdētājs Džozefs Dauls sociālajos tīklos atzinis Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V) par labu kandidātu Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amatam.

Otrdien sociālajā tīklā "Facebook.com" notika Daula diskusija ar iedzīvotājiem. Viens no jautājumiem tika veltīts arī tam, vai Dombrovskis būtu labs kandidāts uz EK prezidenta amatu pēc 2014.gada EP vēlēšanām.

"Ņemot vērā, kā viņam izdevās vadīt savu valsti grūtajā situācijā, kurā viņš to atrada, un viņš atšķirībā no citām valstīm neatļāvās gūt peļņu no Eiropas solidaritātes, viņš ir premjerministra piemērs, kuram vajadzētu sekot citām valstīm. Tāpēc viņš noteikti ir viens no labiem kandidātiem," rakstīja Dauls.

Iepriekš Dombrovska vārds, tuvojoties 2014.gadam, kad būs jāizraugās jaunais EK prezidents, izskanējis starp kandidātiem uz EK prezidenta amatu. No avotiem EK aģentūra LETA uzzināja, ka Dombrovskis savas izredzes kandidēt uz EK prezidenta amatu no ETP grupas ir saglabājis, taču tā sasniegšanai nepieciešams spēcīgs lobija darbs. Patlaban zināms, ka no iespējas kandidēt uz EK prezidenta amatu atteicies Polijas premjerministrs Donalds Tusks. Turklāt arī iepriekš kuluāros par labu Latvijas premjera kandidatūrai izteicies ETP grupas priekšsēdētājs Dauls.

ETP par savu kandidātu augstajam amatam varētu sākt lemt oktobrī, un jau nākamā gada februārī varētu būt zināms kandidāta vārds. Gala lēmums par vienu kandidātu būs jāpieņem Eiropas Savienības (ES) Padomei un savs apstiprinājums jādod arī EP.

EP deputāts Kārlis Šadurskis (V), kurš arī pats strādā ETP grupā, aģentūrai LETA iepriekš sacīja, ka Dombrovska izredzes tikt nominētam par ETP kandidātu EK prezidenta amatam ir "diezgan labas".

Eiroparlamentārietis Dombrovska izredzes tikt nominētam no ETP grupas vērtēja kā gana augstas, jo viņš varētu būt labs kompromisa kandidāts, kurš nāk no mazas valsts un spējis apvienot taupību ar izaugsmi, turklāt ar savu nostāju īpaši "nekaitina" dienvidu valstis.

Šadurskis prognozēja: ja ETP nominētu Dombrovski augstajam amatam, uz to vēlāk varētu pastāvēt arī ES Padome. Vienlaikus jāņem vērā spēku samērs gan ES Padomē, gan EP. Dombrovska lobēšanas darbs jau notiekot un "viņa akcijas ir diezgan augstas neformālās sarunās", bilda politiķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!