Informācijas tehnoloģiju kompānija AS "Exigen Services Latvia" pabeigusi iekšējo auditu, kas tika īstenots, izmeklējot datu noplūdes gadījumu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), biznesa portālu "Nozare.lv" informēja "Exigen Services" mārketinga komunikāciju vadītāja Baltijas valstīs Līga Krista Solima.

Uzņēmuma vadība plāno iepazīties ar tā rezultātiem šīs dienas laikā, sacīja Solima.

Pēc Solimas teiktā, iekšējā audita materiālus nav plānots sūtīt uz VID.

"Gadījumā, ja iekšējais audits atklās jaunumus līdzšinējā informācijā, AS "Exigen Services Latvia" rakstīs VID adresētu dienesta ziņojumu par audita rezultātiem. Potenciālais dienesta ziņojuma sūtīšanas laiks ir nedēļas vidus, un VID kompetencē ir lemt, vai sniegt informāciju un komentārus par šo ziņojumu," norādīja Solima.

Kā ziņots, no EDS noplūdis liels daudzums informācijas. Kā iepriekš ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums "De facto", no EDS noplūduši 7,4 miljoni dokumentu 120 gigabaitu apjomā. Noplūdusi ne vien informācija par valsts augstākajām amatpersonām, bet arī uzņēmējiem un citām privātpersonām.

Faktu par informācijas noplūdi raidījumam pavēstīja cilvēki, kas sevi dēvē par Ceturtās atmodas tautas armiju (4ATA). Šo cilvēku rīcībā 2009.gada pavasarī nonāca informācija, ka EDS sistēmā ir "caurums", pa kuru var iegūt visus EDS datu failus.

"Caurums" bijis ģeniāli vienkāršs un atradies visu acu priekšā. Jebkuru EDS dokumentu pat anonīms interneta lietotājs varējis lejupielādēt bez autorizācijas, ierakstot noteiktu adresi un norādot dokumenta numuru. EDS dati tiekot numurēti secīgi, tādēļ esot bijis iespējams iegūt visus dokumentus. Dokumentu iegūšana notikusi aptuveni trīs mēnešus, kamēr "caurums" aizvērts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!