Foto: DELFI
Februāra otrajā dekādē vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija mīnus 14,6 grādi, kas ir 9,7 grādus zemāk par normu, liecina Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Ilggadējie novērojumi liecina, ka kopumā februāra otrā dekāde vēl aukstāka Latvijā ir bijusi 1954.gadā un 1964.gadā, kad vidējā gaisa temperatūra bija mīnus 15 grādi.

Februāra otrā dekāde Latvijā bija šai ziemā pagaidām visaukstākā un vissausākā. Dekādes pirmajās dienās, vējiem pūšot no ziemeļrietumiem un ziemeļiem, gaisa temperatūra pazeminājās no 0,4 grādiem zem normas 11.februārī līdz deviņiem grādiem zem normas 13.februārī. Tad vējš iegriezās no ziemeļaustrumiem un austrumiem un temperatūra vēl vairāk pazeminājās, no 14.februāra līdz pat dekādes beigām nostabilizējoties 10 līdz 13 grādus zem normas.

Laikā no 14.februāra līdz 20.februārī visaukstākais laiks bija Latvijas austrumu rajonos, dienā temperatūra bija lielākoties mīnus 10, mīnus 16 grādu robežās, bet naktī un rīta pusē sals pieņēmās spēkā līdz pat mīnus 25, mīnus 30 grādiem.

Dekādes un līdz šim arī visas ziemas visaukstākajā naktī - no 14.februāra uz 15.februāri - Zosēnos gaisa temperatūra pirmoreiz šai ziemā pārsniedza mīnus 30 grādu atzīmi, 15.februāra rītā sasniedzot mīnus 30,1 grādu. Salīdzinoši siltāks šis aukstais laiks bija jūras piekrastes rajonos - Kurzemes rietumu daļā temperatūra svārstījās no mīnus 5 līdz mīnus 12 grādiem dienā līdz mīnus 13, mīnus 20 grādiem naktī.

Dekādes nokrišņu daudzums kopumā Latvijā bija 10% no normas. Nokrišņi bija tikai dekādes pirmajās dienās, visvairāk - 11.februārī. Mērsragā, Kalnciemā, Ogres novada Lielpēčos un Skrīveros 11.februāra nokrišņu daudzums pārsniedza visas dekādes nokrišņu normu.

No 10.februāra vakarā sniega sega atkal klāja visu Latviju. Visplānākā tā bija Baltijas jūras piekrastē - Kolkā, Ventspilī un Liepājā - vidēji dekādē divi līdz trīs centimetri, bet visbiezākā tā bija Siguldā - vidēji 50 centimetru, Alūksnē - 48 centimetri un Dagdā - 46 centimetri.

Kopumā Latvijā februāra otrās dekādes sniega segas biezums bija 1,7 reizes lielāks par normu.

Arī vējš visstiprākais bija dekādes pirmajās dienās, brāzmās maksimālo ātrumu sasniedzot piekrastes rajonos - 11.februārī Kolkā vējš brāzās pūta 21 metru sekundē (m/s), 12.februārī Ventspilī - 25 m/s.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!