Finansu ministrija (FM) ir vērsusies Valsts kontrolē, lūdzot uzsākt pārbaudi par iespējamiem krimināla rakstura pārkāpumiem Rīgas domes darbības finansu plānošanas jomā. Savukārt Rīgas domē par šādu FM lūgumu nekas neesot zināms.
Kā informēja finansu ministrs Gundars Bērziņš, Finansu ministrija ir "ārkārtīgi satraukta" par radušos situāciju, kad jaunā Rīgas domes sasaukuma darbību rezultātā pilsēta esot novesta tuvu bankrotam.

Pēc ministra vārdiem, Rīgas pašvaldība nav veikusi obligātos pārskaitījumus speciālajā veselības budžetā šā gada decembrī par kopējo summu aptuveni Ls 300 000. Finansu ministrijai esot arī nopietnas aizdomas par būtiskiem finansu disciplīnas pārkāpumiem. "Situācija, manuprāt, ir kritiska. Tā draud ar nopietnām sekām Rīgas finansēm," sacīja finansu ministrs.

Finansu ministrs pauda pārsteigumu, kā jaunā sasaukuma Rīgas domei tik īsā laika periodā izdevies strauji pasliktināt pilsētas, kuras budžets iepriekš bija normāls, finansiālo situāciju.

Bērziņš uzsvēra, ka Rīgas domes budžeta deficīts saskaņā ar provizoriskiem aprēķiniem varētu būt aptuveni 26-27 miljoni latu, kas ir gandrīz tikpat, cik valsts kopējais budžeta deficīts. Ministrs arī piebilda, ka Rīgas dome pretēji likumam 2001.gadā no budžeta līdzekļiem ir veikusi maksājumus, kas nav bijuši paredzēti budžeta projektā.

Pārbaude tika uzsākta 2001.gada decembrī un paredzēts, ka Valsts kontrole, kā arī citu institūciju pārbaudes darbības turpināsies vienu divus mēnešus. Gadījumā, ja FM aizdomas apstiprināsies, Bērziņš pieļauj iespēju aicināt īpašu uzdevumu ministru valsts reformu lietās Jāni Krūmiņu veikt radikālas darbības attiecībā pret domes amatpersonām. Pats finansu ministrs nešaubās, ka pašvaldības amatpersonu rīcība ir bijusi krimināla, neveicot 28,06% atskaiti valsts speciālajā budžetā.

Kā informēja Valsts kontrolieris Raits Černajs, Valsts kontrole ir saņēmusi attiecīgu FM vēstuli. Valsts kontrolieris ar tās saturu vēl nav iepazinies, tāpēc atturas to sīkāk komentēt. Acīmredzot FM ierosinājumu izvērtēs Valsts kontroles Pašvaldību revīzijas departaments.

Kā informēja īpašo uzdevumu ministrs valsts reformu lietās Jānis Krūmiņš, pagaidām viņš nav oficiāli informēts par FM atklājumu un par to ir dzirdējis tikai no atstāstiem. Lēmumus ministrs pieņems pēc iepazīšanās ar situāciju un tiesībsargājošo institūciju pārbaudes noslēgšanās. Radikālākais lēmums, ko Krūmiņš varētu pieņemt, ir lūgt Saeimu atlaist visu Rīgas domi vai arī tikai tās priekšsēdētāju, vērtējot katras konkrētas amatpersonas vainu.

Rīgas dome neizpratnē

Rīgas domei nekas nav zināms par Finansu ministrijas lūgumu Valsts kontrolei uzsākt pārbaudi par iespējamiem krimināla rakstura pārkāpumiem Rīgas domes darbībās finansu plānošanas jomā.

Pašreizējais domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs, vicemērs Sergejs Dolgopolovs atzina, ka nav informēts par Finansu ministrijas lūgumu, tādēļ atturējās paust domes viedokli par ministrijas izteiktajiem pārmetumiem.

Vicemērs uzskata, ka pārmetumi par "krimināla rakstura pārkāpumiem Rīgas domes darbībās finansu plānošanas jomā" nebūtu attiecināmi uz apstiprināto pilsētas budžetu 2002.gadam, jo tā sastādīšana nav atšķīrusies no iepriekšējos domes sasaukumos apstiprināto budžetu sastādīšanas.

Dolgopolovs norādīja, ka gada nogalē no Finansu ministrijas valsts sekretāres vietnieces Ingūnas Sudrabas saņemta vēstule, kurā paustas bažas, ka "dome ne sevišķi prātīgi rīkojusies ar kredītiem". Sudraba lūgusi sniegt informāciju par domes ņemtajiem kredītiem. Pēc Dolgopolova teiktā, Sudrabas vēstule ir bijusi vienīgā informācija, kas saņemta no Finansu ministrijas un skārusi domes iespējamās finansu problēmas.

Kā norādīja vicemērs, Sudrabas pieprasīto informāciju uzdots sagatavot domes Finansu departamenta direktoram Raimondam Krūmiņam. Rīgas domes Informācijas un sabiedrisko attiecību nodaļā informēja, ka arī Finansu departamenta direktors Krūmiņš nav informēts par Finansu ministrijas pārmetumiem, pamatojoties uz kuriem, Valsts kontrolei ir izteikts lūgums veikt pārbaudi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!