Ar Rīgas domes Vides komitejas priekšsēdētāju Valdi Kalnozolu saistītais uzņēmums "Kalnozols" šogad saņēmis atļauju nozāģēt 424 kokus, kas ir aptuveni desmitā daļa no vidēji gadā nozāģēto koku skaita.
Domes apstādījumu inspekcijas informācija liecina, ka šogad "Kalnozolam" atļauts nozāģēt 424 kokus. Informācija adresēta galvenajam dārzniekam Jurim Liepam. BNS neizdevās noskaidrot, kādiem nolūkiem pieprasīta informācija, jo ar Liepu nebija iespējams sazināties.

Apstādījumu inspekcijā BNS noskaidroja, ka tas ir daudz, bet atļaujas izsniegtas, pamatojoties uz visiem nepieciešamajiem dokumentiem, ievērojot procedūru.

Kalnozols sarunā ar BNS pavēstīja, ka ciršanas atļauju parasti prasa nevis celtniecības firma, kas tikai izpilda pasūtījumu, bet darbu pasūtītājs, zemes vai būvējamā objekta īpašnieks. Inspekcijas paziņojumā gan teikts, ka tieši "SIA "Kalnozols" atļauts nozāģēt kokus".

Kalnozols pauda, ka informāciju par nocirsto koku skaitu pats mēģinājis iegūt jau aptuveni mēnesi, bet tas "nav izdevies, jo Vides departamenta direktors Raimonds Janita lika šķēršļus". Viņaprāt, informācija par nozaģētajiem kokiem parādījās tāpēc, ka viņš vairākkārt aicināja izvērtēt Janitas atbilstību amatam.

Kalnozols arī stāstīja, ka Vides departamenta "nevērīgās attieksmes dēļ" Rīgā nav noteiktas vietas, kur būtu jāstādā jauni koki nozāģēto vietā. Viņš atzina, ka šo jautājumu komiteja sāks risināt tuvākajā laikā.

Savukārt vicemērs Aivars Kreituss, uzzinot par nozāģēto koku skaitu, norādīja, ka apstādījumu komisiju, kas izsniedz atļaujas koku nociršanai, vada Kalnozola partijas biedre "tēvzemiete" Inese Vaidre. Turklāt komisija ir Vides departamenta pakļautībā, kas savukārt ir Kalnozola vadītās komitejas pārraudzībā un tas, "vai Kalnozols atrodas interešu konfliktā, uztrauc ne vienu vien", sacīja Kreituss.

Kreituss arī teica, ka nekādā gadījumā nedrīkst pieļaut, ka "pats izdod [ciršanas] atļauju un pats cērt". Kreituss pieļāva, ka visi dokumenti ir saskaņoti un atbilst nepieciešamajām prasībām, tomēr šāda situācija nav pieļaujama.

Viņš arī norādīja, ka domes vadība noteikti vērtēs materiālus par "Kalnozola" izcirstajiem kokiem un koku izciršanu kopumā, "tad jāskatās kas notiek" un jāvērtē notiekošais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!