Foto: Edijs Pālens
Fiziskai personai, vēloties godprātīgi pildīt sava saistības pret valsti un samaksāt 26% iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) par dāvanām, kuru vērtība pārsniedz 1000 latus, jau šobrīd ir iespējams doties uz Valsts ieņēmumu dienestu (VID) un nodokli samaksāt, vai arī to samaksāt 2011.gadā pēc 2010.gada ienākumu deklarācijas iesniegšanas.

Par to informēja Finanšu ministrijas Komunikāciju departamenta vadītāja Baiba Melnace.

Šim skaidrojumam gan nepiekrīt VID, kurš, norādot uz pretrunām iepriekš no FM saņemtajos skaidrojumos par tā sauktā "dāvanu nodokļa" jeb IIN samaksu par dāvinājumiem no ne radiniekiem, lūdzis ministrijai sniegt oficiālu skaidrojumu, atzina VID Komunikācijas nodaļas vadītāja Agnese Grīnberga.

VID pārstāve skaidroja, ka likums par IIN nosaka, ka šis nodoklis, izņemot nodokli par kapitāla pieaugumu, dividendēm un procentiem, maksājams rezumējošā kārtībā, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, tādejādi šobrīd nekur nav noteikts, ka vērtīgas dāvanas saņēmējs uzreiz var samaksāt par saņemto velti nodokli.

VID ieskatā, lai nodokli par dāvanām būtu iespējams samaksāt uzreiz, būtu nepieciešams grozīt likumu.

Grīnberga gan pieļāva, ka FM oficiālais skaidrojums varētu atbildēt uz patlaban neskaidrajiem jautājumiem IIN piemērošanā par 2010.gadā saņemtajām dāvanām.

Kā ziņots, FM paredzējusi no dāvinājumu aplikšanas ar nodokli šā gada valsts budžetā nodrošināt 3,1 miljona latu ieņēmumus.

Melnace skaidroja, ka minētie ieņēmumi tiks iekasēti 2011.gada budžetā, taču par 2010.gadu, tas ir, par dāvinājumiem, kas saņemti šogad, turklāt iespējams arī, ka nodoklis tiek nomaksāts tūlīt pēc dāvinājuma saņemšanas, tas ir, jau 2010.gadā.

Pēc Melnaces teiktā, fiskālā ietekme bija rēķināta kā ieņēmumi par dāvinājumiem, kas deklarēti par 2010.gadu.

Jau ziņots, ka šā gada sākumā spēkā stājās izmaiņas likumā par IIN, kas noteic, ka ar 26% nodokli tiek aplikti dāvinājumi, kas pārsniedz 1000 latus gadā.

FM norāda, ka nodokli attiecinās tikai konkrētiem gadījumiem, piemēram, kad tiek sniegti nekustamā īpašuma vai ievērojamu naudas summu dāvinājumi trešajām personām.

Sākot ar šā gada 1.janvāri, lai noteiktu, vai dāvinājums no fiziskas personas ir apliekams ar IIN, jāņem vērā dāvinātāja radniecības pakāpe ar dāvanas saņēmēju, t.i., ja fizisko personu - dāvinātāju - ar dāvanas saņēmēju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei (piemēram, mātes vai tēva brālis vai māsa, pašas fiziskās personas brāļa vai māsas bērni u.tml.) Civillikuma izpratnē, tad saņemtās dāvanas no šīm personām netiek apliktas ar IIN.

VID norāda, ka dāvanu saņēmējam veltes būs jādeklarē VID, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, un par tām jāsamaksā nodoklis. Deklarācijas iesniegšanas un nodokļa samaksas pienākums attieksies arī uz tām fiziskajām personām, kas līdz šim nav bijušas to personu lokā, kam likums uzliek par pienākumu obligāti iesniegt gada ienākumu deklarāciju VID.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!