Foto: DELFI
Finanšu ministrija (FM) atzīst par pamatotiem Valsts kontroles (VK) aizrādījumus par dažiem lēmumiem, ka ļāvuši neievērot taupības režīmu valsts iestādēs pērnā gada nogalē, un sola turpmāk ievērot stingrāku fiskālo disciplīnu, teikts ceturtdien izplatītajā ministrijas paziņojumā.

FM arī atzīst, ka turpmāk fiskālajai disciplīnai valstī ir jābūt stingrākai un nozaru ministriem savi budžeti ir jāplāno piešķirto līdzekļu ietvaros. "Turpmāk nepieļaujami ir tādi gadījumi kā 2009. gada beigās, kad valsts iestāžu nodokļu maksājumi un komunālo maksājumu parādi ārkārtas kārtībā bija jāsedz no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem," norāda finanšu ministrs Einars Repše (JL).

FM skaidro, ka 2009.gadā finansējums no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" tika piešķirts saskaņā ar valdības noteikumiem par līdzekļu piešķiršanas kārtību. Turklāt, ja bija jāpalielina budžeta izdevumi, bija saņemta Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas atļauja.

FM vienmēr ļoti rūpīgi izvērtē visus ministriju pieprasījumus, lūdzot iesniegt arī detalizētus aprēķinus. FM savos atzinumos regulāri ir norādījusi, ka, palielinot izdevumus, attiecīgi palielināsies arī valsts budžeta finansiālais deficīts, un saskaņā ar deklarāciju valdība ir apņēmusies panākt budžeta deficīta samazināšanu.

FM atgādina, ka jau pērnā gada nogalē ministrijām uzdots neuzkrāt parādus, ir pieņemti jauni noteikumi par kārtību, kā piešķir līdzekļus neparedzētiem gadījumiem.

Šie noteikumi paredz, ka līdzekļu piešķiršanas - apropriācijas palielinājums nedrīkst pārsniegt 0,5 procentus no budžetā noteiktās iekšzemes kopprodukta prognozes apjoma. Par šīs apropriācijas palielināšanu finanšu ministrs nekavējoties informē Ministru kabinetu un Saeimu. Izdevumus minētajam mērķim atļauts veikt, ja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija piecu dienu laikā no attiecīgās informācijas saņemšanas ir to izskatījusi un nav iebildusi pret apropriācijas palielinājumu.

FM uzskata, ka, pieņemot lēmumus par līdzekļu piešķiršanu no programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem", turpmāk stingrāk jāizvērtē līdzekļu pieprasījumu atbilstība likumā par budžetu un finanšu vadību paredzētajiem mērķiem, ņemot vērā arī FM atzinumus.

Problēma, ka programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" apjoms ievērojami tiek palielināts gada laikā pēc budžeta apstiprināšanas, īstermiņā tiks risināta, nosakot arī turpmāk gadskārtējā valsts budžeta likumā ierobežojumus apropriācijas palielināšanai. Savukārt ilgtermiņā FM plāno atgriezties pie sistēmas, ka līdzekļus neparedzētiem gadījumiem drīkst tērēt tikai gadskārtējā valsts budžetā likumā noteiktajā apjomā un normatīvajos aktos noteiktajiem mērķiem.

Arī pārdalot līdzekļus starp ekonomiskās klasifikācijas kodiem institūciju iekšienē, FM pieprasa un detalizēti izvērtē nozaru ministriju iesniegtos pieprasījumus, paskaidrojumus un pamatojumu par līdzekļu pārdales nepieciešamību atbilstoši gadskārtējam budžeta likumam un MK noteikumiem par izdevumu pārdales kārtību. FM uzskata, ka rīkojumos nebūtu lietderīgi pārrakstīt visu ministriju paskaidrojumos iesniegto informāciju, ko VK min kā pamatojuma trūkumu līdzekļu pārdales veikšanai.

FM arī uzsver, ka, pieļaujot izdevumu palielinājumu budžeta finansētu institūciju atsevišķām pozīcijām (atalgojumiem, pakalpojumiem utt.), netiek palielināti nākamo gadu budžeta bāzes izdevumi, jo tie vienreizēji pasākumi un to novērš Ministru kabineta noteikumi par maksimāli pieļaujamā valsts budžeta izdevumu apjomu un maksimāli pieļaujamā valsts budžeta izdevumu kopējā apjoma katrai ministrijai un citām centrālajām valsts iestādēm noteikšanas metodiku vidējam termiņam.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Sudrabas pērnā gada nogalē Saeimas priekšsēdētājam Gundaram Daudzem (ZZS) nosūtīja vēstuli "par Ministru kabineta (MK) lēmumu pretrunīgumu", kurā norāda, ka valdība un Finanšu ministrija (FM) pērnā gada nogalē, atbalstot ieekonomēto līdzekļu pārdali starp dažādām programmām, ļāvusi atsevišķām ministrijām palielināt izdevumus dažādiem mērķiem, tai skaitā algām, tādējādi ignorējot fiskālās disciplīnas pasākumus.

Sudraba aicina "veikt pasākumus pret to institūciju vadītājiem", kas pieļāvuši finanšu disciplīnas pārkāpumus, liecina portāla "Delfi" rīcībā nonākusī Sudrabas vēstule Daudzem.

Vēstulē Sudraba Saeimas priekšsēdētājam norāda uz virkni FM rīkojumu, kas pārkāpj Saeimas noteikto stingro fiskālo politiku un paredz finansējuma palielinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!